AMD uviedlo nový high-end desktop procesor

 
Spoločnosť AMD uviedla nový high-end procesor A10-7870K do patice FM2+.

Nový procesor z rodiny Kaveri nahradí A10-7850K na pomyselnom výkonnostnom tróne, pričom cena je nastavená na podobnú úroveň. A10-7870K ponúkne 4 jadrá architektúry Steamroller, 4MB L2 cache a podporu pre DDR3 pamäte s frekvenciou 2133MHz. Oproti A10-7850K je vyšší takt jadier, ktoré teraz v základe kmitajú na 3,9GHz (3,7GHz u A10-7850K) a s Turbom dosiahnu frekvenciu až 4,1GHz (4GHz u A10-7850K). TDP zostalo na rovnakej hodnote 95W.
 
 
Grafickú časť procesora predstavuje 8 Radeon blokov architektúry GCN. Aj grafická časť sa dočkala vyššej frekvencie a zo 720MHz u A10-7850K stúpol takt na 866MHz. GPU v sebe ukrýva 512 shader procesorov, 32 TMU a 8 ROP.
 
AMD k uvedeniu priložilo aj niekoľko obrázkov, na ktorých porovnáva výkon nového procesora nielen s predchodcom A10-7850K, ale aj s konkurenčným Intel Core i3-4370. Ako sme už u takýchto marketingových prezentácii zvyknutí, treba ich brať s rezervou. Ak sú však výsledky pravdivé, tak novinka od AMD prekonáva Intel v procesorovom výkone o pár percent, úplne však dominuje v grafických benchmarkoch a to vďaka silnej grafickej časti.
 
 
Podľa AMD poskytne A10-7870K lepší grafický výkon aj vtedy, ak je procesor od Intel použitý s dedikovanou grafickou kartou nVidia GeForce GT 740. V takejto konfigurácii má procesor od AMD navrchu oproti Intel-u v hrách ako DOTA 2, Counter Strike: Global Offensive či League of Legends.
 
 
A10-7870K má odomknutý násobič a podporuje technológie ako FreeSync, DirectX12 či HDMI 1.4a. Uvádzaciu cenu má $137, čo je menej ako stojí Core i3-4370. Cena samozrejme nie je zvolená náhodne a AMD hovorí, že toto APU prináša výkon procesorov i5 za cenu procesorov i3.
 
Zdroj: techspot
 
Komentáre (11)
Kalo
Hi-end??? Sami píšete že cenovo konkuruje i3.
odporca
Som si predstavoval nieco ako 5960x. Ale highend u AMD zjavne len podpriemer, ako pri vsetkom.
jk2
Fakt je, že nadpis je zvolený nevhodne,.......ale tvoje tvrdenie " podpriemer, ako pri vsetkom" je pekne mimo :-). Kedže má ísť o najvýkonnejšie APU a s ešte lepšie taktovanou grafickou časťou, tak to bude jednoznačne najvýkonnejšia integrovaná grafika (v čipe) na trhu, na ktorú si integrovaná grafika, ani najvýkonnejších Intel procesorov, ani neškrtne. Takže po tejto stránke by bol podpriemer Intel :-).
pe3kx
lol ze high end procesor a porovnavaju to s i3, co potom taky 18jadrovy xeon s 36 vlaknami to je co potom?
DDR dva megahertze
To je ako keď sa rozprávajú dvaja o škode fabii a fiate punte v plnej výbave, prídeš ty, a spýtaš sa čo je potom dodge viper, že.
Gabriel
AMD High-End a porovnava sa s Intel i3 :) Samozrejme je to ta ista cenova skupina, ale nazyvat to High-End? CPU vykon na urovni i3 (aj to nie najvyssej i3 v ponuke), graficky vykon fajn, ale keby sme ho porovnali s novymi internymi grafikami Intelu - IRIS tak o nicom, IRIS toto APU zadupe do zeme. Aj na tomto priklade je vidiet ako AMD preslapuje na mieste, neprinesie nic nove len navysi frekvencie a preznaci. Snad sa to o rok zmeni s ohlasenymi novymi ZEN CPU, ale aj tam to vidim skepticky nie len s pohladu ZEN architektury, ktora opusta modulovu architekturu a pojde cestou obdobou HT od Intelu, ale aj z pohladu pripravenosti novych vyrobnych procesov pre vykonne CPU (predpoklada sa vyroba u Global Foundries a tam sice maju marketingovy 14nm proces, ale len pre mobilne zariadenia, teda nizske takty, nizska spotreba, nic pre velke CPU jadra).
pavlik
toto je taky high-end jak podme na jahody
Pjetro de
-------------------- -------------------- -------------------- -------------------- Nadpis je zvoleny extremne nestastne. AMD vydava refresh Kaveri architektury, marketingovo nazvany Godavari a vydava doteraz svoje najvykonnejsie APU pre desktop. To je svetko. Stale vsak "iba" na Steamrolleri. Ziadny high-end desktop procesor prosim vas pekne. Cim rozmyslate. High-end desktop procesor u AMD je FX-9370 a FX-9590. Z nadpisu clanku mi vychadza, ze AMD vydalo hypotetický FX-9750 na 5 GHz base a 5,2 GHz turbo, kde by TDP bolo tiez "len" 220 W. V lete pride este posledna modifikacia modularnej architektury: APU Carrizo s CPU architektury Excavator. Ale iba pre notebooky, uz nie pre desktopy. Vsetky CPU (aj v APU) doteraz koncili pri Steamrolleri (ako napr. v zmienovanom Kaveri refresh alias Godavari). Kto vie ci AMD planuje pustit uuuuuuuuuuplne posledny stavebny stroj Excavator aj do dosktopu (APU a ciste CPU), alebo to uz necha na Zen. -------------------- -------------------- -------------------- --------------------
jk2
Správne by bolo nadpis uviesť ako "Tom model APU od AMD" nakoľko sa nejedná ani o high-end desktop procesor od AMD. Aj AMD má totiž podstatne výkonnejšie desktop procesory. Samozrejme bez grafickej časti.
DDR dva megahertze
Mám kavieri (A10-7850K) black edition, vďaka doske mi nejde pretaktovat ani len o jediný hertz. Gi. Sniper. Gigabyte ma nasral. Bios v nedohľadne, ani to neopravia.
Ján Kisty
treba pozriet BETA biosy
Pridať nový komentár
TOPlist