L'Oreal chce vytvárať pomocou 3D tlačiarne ľudskú pokožku

V dobách, kedy organizácie na ochranu zvierat stále viac tlačia na kozmetický priemysel sa L'Oreal vybral vlastnou cestou testovania kozmetiky. 

Je to pomerne nedávno, čo L'Oreal Group testoval svoje výrobky na zvieratách, naposledy to bolo v roku 2013. „Vytváranie ľudskej pokožky“ však pre L'Oreal nie je žiadnou novinku, francúzsky kozmetický gigant sa tomu venuje už od roku 1980. V laboratóriu v Lyone vytvára každý rok 60 členný tím približne 100,000 vzoriek ľudskej kože a spoliehala sa na prediktívny model, ktorý využíva „Reconstructed Human Epidermis“ – umelé vzorky kože.

V súčasnosti spoločnosť dostáva aj kúsky kože od darcov podstupujúcich plastické operácie. Tú potom rozdeľuje na menšie časti a testuje. Celý proces trvá približne týždeň, a vďaka novému projektu môže byť oveľa efektívnejší.

Najnovšie zahájili spoluprácu so spoločnosťou Organovo, aby dokázali vytvoriť čo najvierohodnejšiu ľudskú pokožku. Sľubné zariadenie spoločnosti Organovo sa volá NovoGen Bioprinter. Zariadenie využíva pár tlačiacich hláv, jednu umiestňuje na ľudské bunky a druhú na podpornú hydrogélovú živnú pôdu aby vytvorili nové vzorky kože.

Projekt je zatiaľ len v plánovacej fáze, ale kúsky kože by mali prísť časom na trh a využitie nájdu určite nielen v kozmetickom priemysle. Biotlačiareň už využíva aj farmaceutická firma Merck na vytvorenie tkanív pečene a obličiek (prvé vzorky by mali byť hotové na nasledujúci rok), no bude to prvýkrát, čo podobnú technológiu využije kozmetický priemysel.

Zdroj: engadget

Pridať nový komentár
TOPlist