Američania chcú byť neviditeľní

Americká armáda chce neviditeľné plášte alebo odevy pre vojakov. V najbližších osemnástich mesiacoch bude testovať najlepších kandidátov na splnenie tejto zákazky.

V roku 2006 John Pendry, teoretický fyzik na Imperial College v Londýne, ukázal reálnosť ukrytia objektu ohybom svetla použitím metamateriálov  (umelá štruktúra, ktorá vykazuje elektrické a magnetické vlastnosti nevyskytujúce sa v prírode), ale v laboratórnych podmienkach.

Teraz US Army vyzýva organizácie, aby predkladali návrhy na oblek – chameleon –, ktorý by sa vedel vizuálne meniť v závislosti od pozadia, respektíve prostredia. Na tento projekt vyzerajú byť najlepším riešením práve spomenuté metamateriály. Predchádzajúce skúšky s technológiou LED boli brzdené spotrebou energie a výpočtovými požiadavkami.

Ale aj keď je metamateriál schopný ohýbať svetlo, nedokáže spôsobiť, aby bol objekt kompletne neviditeľný.

„Kompletná neviditeľnosť makroskopických objektov v celkovom farebnom spektre je v podstate nemožná,“ povedal Martin Wegener z Karlsruher Institut für Technologie v Nemecku. Jeho tím vytvoril plášte z fotonických kryštálov, ktoré pracujú v určitej vlnovej dĺžke, ale nepodarilo sa im vytvoriť jeden kryštál, ktorý by pracoval s viacerými vlnovými dĺžkami.

„To znamená, že uvidíte objekt bez určitej farby alebo v jej menšej intenzite, ale ostatné farby vidieť budete,“ povedal Wegener.

Dodávatelia v prvých šiestich mesiacoch predstavia pokroky a podľa toho budú vybraní do užšieho výberu desiatich prototypov na testovanie.

Jednou z podmienok je, aby prípadný zdroj energie vážil menej ako 0,45 kilogramu a vydržal 8 hodín chodu.

Metamateriály by boli lepšie využité pre vytvorenie adaptívnych maskovacích vzorov, než na dynamické maskovanie.  

Wegenerové tvrdenie o neviditeľnosti môže byť vyložené viacerými spôsobmi. Väčšina z nás si predstaví úplné zmiznutie v každej situácii, ale ak objekt vyzerá ako tieň medzi inými skutočnými tieňmi, nemusí byť identifikovaný.

Zdroj: newscientist.com

Komentáre (3)
Okolosediaci
"... s viacerými vlkovými dĺžkami." Tak to majú skutočne problém, lebo ako vieme, tak vlky počas života rastú, čím sa mení aj ich dĺžka :-D
jozef.vokal
Áno, v tom máš pravdu:D, dík za trefné upozornenie preklepu:D
passco
A to všetko len preto, že ak sa ich vojak poserie aby ho nikto nevidel :)
Pridať nový komentár
TOPlist