Internet.org otvára platformu, protokoly ostanú blokované

Určite si spomínate na projekt Internet.org od Facebooku. Po kritike, ktorú projekt dostáva, otvára platformu, ale nie protokoly.

Internet.org bol založený v roku 2013 Markom Zuckerbergom ako nezisková organizácia, s cieľom priniesť internetový prístup pre ľudí a tie krajiny, ktoré ho nemajú, resp. majú pokrytie veľmi nízke alebo je pripojenie veľmi drahé. Niektoré zdroje uvádzajú, že ide až o 2/3 obyvateľstva sveta. Projekt zahŕňa Samsung, Ericsson, MediaTek, Microsoft, Opera Software, Reliance a Qualcomm.

Projekt je dlhodobo kritizovaný kvôli nedodržiavaniu internetovej neutrality. Okrem toho preferuje služby Facebooku. Internet.org sa naposledy podieľal na spolupráci s operátorom Tigo (spoločnosť Millicom) v Guatemale (31.3.2015). Od apríla je tento projekt kritizovaný práve pre svoje obmedzenia. Projekt totiž limituje navštevovateľné stránky. Druhého marca tohto roku, na MWC, Mark Zuckerberg uviedol, že práve projekt Internet.org bol hnacím motorom pre Google a jeho projekt „Project Loon“.

Facebook včera vydal prehlásenie, že Internet.org ako platforma je otvorený program pre vývojárov (resp. operátorov), ktorí môžu jednoducho ponúknuť svoje služby (zadarmo) s prístupom na internet. Na záver uviedol, že cieľom projektu je „preskúmať celý internet“, to však nezahŕňa služby náročné na dátový tok – VoiP, videostream, prenos súborov, fotografie vo vysokom rozlíšení atď.

Facebook ďalej spomína, že vrcholovým cieľom je predstaviť jednoduché webové stránky a služby pre ľudí. Ide o tie stránky, ktoré zvyšujú „hodnotu Internetu“. Tieto stránky sú dátovo efektívne a preto ich operátori môžu poskytovať zadarmo. Facebook spomína pojem: ekonomicky udržateľným spôsobom. Vzhľadom na to, že nie všetky stránky spĺňajú vyššie uvedené požiadavky, Facebook ich spočiatku podporuje iba pár.

Zdroj: Facebook

Komentáre (1)
asdasd
čo s tým má NATO?
Pridať nový komentár
TOPlist