Americké námorníctvo vytvorilo nový nepriestrelný materiál

Americký námorný výskum (Naval Research Laboratory) oznámil výrazný prielom v oblasti materiálovej vedy.

Po dlhom období výskumu a vývoja, NRL vytvorilo transparentný, nepriestrelný materiál, ktorý môže byť tvarovaný prakticky do ľubovoľnej podoby. Tento materiál označovaný ako spinel, je vyrobený zo syntetického práškového ílu, ktorý je zahrievaný a listovaný za zníženého tlaku zahrievaný a lisovaný vo vákuu do priehľadnej fólie.

Keďže je proces vývoja ukončený, NRL plánuje zdieľať výrobný proces so zvyškom obranného priemyslu, aby mohli škálovať materiál do požadovaných tvarov.

Výhodou spinelu je, že na rozdiel od väčšiny foriem komerčne dostupného nepriestrelného skla (ktoré je tvorené stláčaním striedajúcich sa vrstiev skla a plastových fólií dohromady), spinel umožňuje infračervenej kamere nakuknúť skrze neho.

Spinel je vlastne minerál, je to hlinitan horečnatý“, povedal Dr. Jas Sanghera, vedúci výskumu. „Výhodou je, že je oveľa pevnejší, silnejší, tvrdší a poskytuje lepšiu ochranu v rôznych nepriateľských prostrediach.“

Ďalším plusom je, že spinel váži len zlomok váhy moderných nepriestrelných skiel. „Ak nahradíte moderné nepriestrelné sklo spinelom, zredukujete výrazne jeho váhu“, pokračoval Sanghera.

Teraz, keď námorníctvo vytvorilo spoľahlivý materiál, budeme čakať, ako šikovne ho dokáže využiť.

Zdroj: engadget

Komentáre (12)
Okolosediaci
"... listovaný za zníženého tlaku ..." je niečo iné ako (vybrané z originálu) "... that is heated and pressed under vacuum (aka sintered) ... " Mohli by ste prosím z redakcie VYRAZIŤ toho pablba, čo vie po anglicky možno tak ahoj?!? Ušetríte nervy niekoľkým tisísom slovákov ...
passco
Ale klud.. Ved sám môžeš priložiť ruku k dielu. Buď sa staň moderátorom keď si lepší alebo choď učiť deti do školy aby nerobili také tolko chíb, ked budú staršie :D
vendeta
Ty si tiez riadny odbornik,ale asi len na pravopis lebo ...chib....napise v dnesnej doba asi len inzinier a vyssie vzdelani ludia ako vedci,lekari sudcovia a pravnici a preto to tak na Slovensku vyzera ako vyzera .Co odbornik tak blb,dement ,zlodej,intrigan a psychiatricky pacient.
mimic
Kluuud,nepoznas ironiu?
Terradyn11
alebo zbirmovany komunista a.k.a neuspesny pravnik :D
passco
Vieš ako sa hovorí najväčší odborník najväčší hlupák :)
maro101
Ďalším plusom je, že spinel váži len zlomok váhy moderných nepriestrelných skiel. „Ak nahradíte moderné nepriestrelné sklo spinelom, zredukujete výrazne jeho váhu“, pokračoval Sanghera. zredukuje sa hmotnosť, nie váha, váha je prístroj na meranie hmotnosti..
Hopet
Mali by to najprv poslať Rusom na vyskúšanie nepriestrelnosti.
MirkoŠ
Tento materiál ponúka už niekoľko rokov na trhu istá americká súkromná spoločnosť, nie je to žiadna novinka, podobným materiálom je AlON, oba majú pôvod niekde v 90 tych rokoch možno aj skôr, AlON bol používaný na priehľadné časti IR navádzaných striel. Je to tzv. transparentná keramika to isté čo zafírové sklo na hodinkách, len tieto mat. majú kubickú kryšt. mriežku, čo zaručuje rovnaké optické vlastnosti v každom smere.
rdj
zo skúsenosti viem, že AION sa na sklách IR samonavádzacích hlavíc určite nepoužíva ... tie sú vyrobené z tvrdého no veľmi krehkého materiálu, ktorý dokáže výborne odolávať pôsobeniu aerodynamického ohrevu poprípade teplotám okolitého prostredia -+50 stupňov C (celkovo sklá používané v zbrojárskom priemysle sa vyznačujú nízkou hodnotou telepnej rozťažnosti). zároveň vykazuje výborné vlastnosti v priepustnosti vlnovej dĺžky IR žiarenia. ... a preto sklá IR samonavádzacích hlavíc musia byť v podmienkach prevádzky chránené výlučne používaním prevádzkových krytov
ferdinand
... privyrabas si ako Vrhac samonavadzacich hlavic, ked to tak dobre poznas? A z vlastnej skusenosti? :)
rdj
... predstav si ze existuje povolanie kde sa im od rana do vecera venujes :)
Pridať nový komentár
TOPlist