Pár robotických rúk pripraví večeru za vás

Nie všetci považujú čas strávený v kuchyni ako príjemný relax alebo hranie sa s chuťami. Práve tých ľudí poteší informácia o robotovi – kuchárovi.

Ďalší krok vpred v oblasti domácej automatizácie. Robotický kuchár bol predstavený na Hannover Messe, čo je veľtrh priemyselných robotov v nemeckom Hannoveri, kde sú návštevníkom prezentované robotické výtvory. Robotické ruky boli vyvinuté v spoločnosti Shadow Robot Company, ktorá je dodávateľom aj pre NASA, no „život“ doň vložili až vizionári zo spoločnosti Moley.

Celok tvorí prenosný kuchynský modul, vrátane varnej dosky, rúry, drezu a jedného páru plne kĺbových robotických rúk, naprogramovaných tak, aby dokázali vytvoriť recepty rovnako ako šéfkuchár.

Ruky sú schopné kopírovať pohyby ľudských rúk, no potrebujú vzor. A týmto vzorom sa stal víťaz kuchárskej súťaže „MasterChef“ Tim Anderson, ktorého schopnosti v kuchyni boli naprogramované do robotických rúk.

Tim sa rozhodol pre prípravu krabieho bisque, dostatočne náročného receptu na programovanie. Všetky jeho pohyby pri práci sa starostlivo zaznamenali v 3D. Tieto pohyby boli následne prevedené do algoritmov. Vďaka tomu mohol robot variť skoro rovnako dobre ako Anderson.

Aby som bol úprimný, neveril som že to bude možné. Vybral som krabie bisque, pretože som to považoval za výzvu pre ľudského kuchára, nieto pre robota“, vyjadril sa Anderson. „Sledoval som ho pri práci a potom ochutnal – výsledok ma ohromil. Toto je začiatok niečoho naozaj významného, nová príležitosť pre prípravu dobrého jedla a pre ľudí, ktorí môžu okúsiť svetovú kuchyňu. Je to veľmi vzrušujúce.“

Robota plánujú v budúcnosti vybaviť databázou 2,000 receptov, ktoré by mal dokázať pripraviť. Moley Robotics dúfajú, že im v realizácií pomôžu svetoví šéfkuchári. Avšak existuje ešte mnoho nevyriešených otázok, napríklad ako robot lokalizuje a identifikuje zložky, ktoré majú rôzny tvar ako napríklad zelenina. To vyžaduje dobrý systém rozpoznávania objektov.

Čo sa týka ceny tohto pomocníka, spoločnosť sľúbila rôzne konfigurácie v rozmedzí od 15,000 – 72,000 dolárov v rokoch 2017 a 2018. Možno vás ale nepoteší fakt, že robot vám síce riad uloží do drezu, no špinavú prácu nechá na vás.

Zdroj: cnet

Komentáre (3)
Jan2324
A čo to dokáže ? vyliať pripravené misky do hrnca a pomiešať, nič viac ?
M1ch4l
Ano, dokaze to len tolko, ale pritom to znamena tak vela. Uz len to miesanie alebo pohyb prstov je obrovsky problem. Konkretne tamta ruka ma podla videa 20 motorov. Napriklad to miesanie by mohlo vyzadovat kontrolu tak 5 motorov zaroven. To ludia ani nevedia naprogramovat a musia sa na take veci pouzivat machine-learning techniky. Predstav si, taky primitivny pohyb ako kruzenie rukou a je to takto zlozite. Konkretne vo videu spominaju, ze pouzili sledovanie pohybu nejakeho kuchara a podla toho sa ten robot ucil. Ale tym ziskal len drahu pohybu, to este stale nevyriesilo otazku, ako sa maju ovladat motory. Ta by ale mohla ist nejakym prehladavanim alebo inak povedane hladanim cesty. Tebe to tak nepride, lebo rukou vrtis od malicka. S robotmi je ale situacia uplne ina. Ty mas mozog s miliardami neuronov, ktore tie pohyby ovladaju. Robot nie.
Lulu1991
Aj opica zvladne dat vsetky dopredu nachystane suroviny do hrnca a miesat ich a nestoji to take tazke prachy ako vyroba takeho ,,robota,,
Pridať nový komentár
TOPlist