Poznáme detaily 10-jadrovej SoC MediaTek Helio X20

 
Krútite hlavou nad tým, načo je smartfónom 8-jadrový procesor? A čo tak rovno 10 jadier? MediaTek taký chystá a známe sú už aj detailnejšie špecifikácie.

Väčšia uhlopriečka, väčšie rozlíšenie, viac megapixlov vo fotoaparáte, viac jadier procesora... Niekto si možno povie načo mu to bude, no pre niekoho vyššie čísla pôsobia magicky a dané zariadenie jednoducho chce. MediaTek bude v tomto smere asi prvým výrobcom, ktorý poskytne pre smartfóny 10-jadrový procesor.
 
Novou SoC bude Helio X20 známy aj pod označením MT6797. Čip poskytne 10 jadier, ktoré však podobne ako u "falošných" 8-jadrových SoC budú rozdelené. SoC bude obsahovať dvojicu Cortex-A72 jadier s taktom 2,5GHz, štyri Cortex-A53 jadrá s frekvenciou 2GHz a štyri Cortex-A53 s taktom 1,4GHz. 
 
 
Nový čip bude využívať Tri-Cluster architektúru kde 4 a 4 Cortex-A53 jadrá budú využívať big.LITTLE architektúru pre poskytnutie rovnováhy medzi výkonom a šetriacim režimom pre batériu. SoC bude vyrábaná 20nm procesom a ponesie natívnu podporu LTE-A/Cat 6 s rýchlosťou až 300Mbps.
 
 
Oproti 8-jadrovému predchodcovi MT6795, ktorý nájdeme napríklad v HTC One M9 Plus by mal čip poskytnúť 40%-ný nárast výkonu a v benchmarku AnTuTU dosiahol skóre cez 70 000 bodov.  Výroba je naplánovaná na júl čo by mohlo znamenať, že do prvých smartfónov sa čip dostane ešte pred koncom roka.
 
 
Zdroj: phoenarena
 
Pridať nový komentár
TOPlist