Regióny pre Netflix a podobné služby by mali byť v EÚ zrušené

Určite ste sa už stretli s regionálnymi limitami. Stretávame sa s nimi prakticky od rozmachu kompaktných diskov a ešte viac s príchodom streamovacích služieb.

Je možné, že v tejto oblasti nastane zlom. Nie je verejným tajomstvom, že existujú regionálne rozdiely v cenách pre jednotlivé trhy – napríklad STEAM takto delí ceny pre západnú a strednú Európu. Paradoxom je, že niekedy sú ceny nižšie v západnom „regióne“. Rusko do úvahy neberme, nie je ani v EÚ.

V podstate za prvý regionálny limit je možné považovať už rozdelenie sveta na NTSC a PAL. DVD či Blu-Ray využíva až 8 regionálnych kódov, v praxi sa ale využívajú iba 1.- 6. a 8. Blu-ray disky zase využívajú štandardne 3 regionálne kódy, avšak poslednú dobu sa tlačí na tzv. „region-free“.

Skúsenejší používatelia sa určite stretli s tým, že v DVD mechanikách je možné pozmeniť región päťkrát. V súčasnosti sa región zamyká zápisom do FW mechaniky. V minulosti stačilo preinštalovať OS či vložiť mechaniku do iného PC – takto fungovali napríklad mechaniky Pioneer. Dokonca prvé DVD prehrávače od výrobcu nemali ani regionálny lock.

Európska Komisia ale pripravuje novú stratégiu – Digital Single Market, kde zamedzí spoločnostiam regionálne blokovanie online služieb -  samozrejme povolené bude vtedy ak to bude nutne vyžadované (rozpor v zákone, cenzúra atď.). Stratégia by mala byť jasnejšia už v máji. To by mohlo pomôcť službe ako je napríklad Netflix, ktorý na to dosť trpí, zároveň by sa mohla znížiť aj miera pirátstva. Uvidíme až v praxi.

(článok neberte ako výplod prvého apríla ale reálnu úvahu EK)

/upravený názov

Zdroj: Engadget

Pridať nový komentár
TOPlist