Ford autá poslúchajú rýchlostné limity

 
Automobilka Ford uviedla novú funkciu, s ktorou budú vozidlá sledovať  značky určujúce rýchlosť a na ich základe samostatne upravovať rýchlosť.

Úplne samostatne jazdiace vozidlá ako napríklad tie od Google sú ešte stále hudbou budúcnosti a tak zatiaľ prichádzajú čiastočné vylepšenia do existujúcich vozidiel. Takýmto vylepšením je aj systém Intelligent Speed Limiter, ktorý Ford uviedol vo Veľkej Británii.
 
 
Tento systém sa týka nových S-MAX modelov a vylepšuje funkcie tempomatu. Ford do vozidla pridal kamery, ktoré sú schopné rozoznať a prečítať značky zobrazujúce maximálnu povolenú rýchlosť. Na základe týchto značiek vozidlo samostatne spomaľuje čí zrýchľuje. Ak sú značky zasnežené, príliš ďaleko či jednoducho neprebehne ich úspešné prečítanie, systém dokáže načítať dáta z GPS ak je tento systém prítomný v aute.
 
 
V prípade, že vozidlo prekročí povolenú rýchlosť ako napríklad keď pôjde z kopca, systém zapne alarm a začne brzdiť. Nie však klasicky brzdami, ale pozvoľna motorom. Technológiu je samozrejme možné vypnúť manuálne alebo jednoduchým stlačením plynového pedálu, ktoré je nadriadené automatike systému.
 
Zdroj: gizmodo
 
Pridať nový komentár
TOPlist