Lockheed Martin testoval nový laser

Lockheed Martin úspešne otestoval nový laserový zbraňový systém.

Lasery majú ohromujúci rozsah, môžu napadnúť ciele na zemi aj vo vzduchu a sú veľmi lacné (v porovnaní s klasickým vystreľovaním nábojov), preto sú pre armádu ideálne. Lockheed Martin je popredná americká spoločnosť s pokročilými technológiami venujúca sa leteckej výrobe, obrane a bezpečnosti.

Najnovšie spoločnosť testovala nový fiber-optický laser, ktorý nazvali Athena. Ten mal byť schopný prepáliť motor automobilu. Prototypu trvalo len niekoľko sekúnd kým cez kapotu prepálil motor nákladného automobilu zo vzdialenosti väčšej ako 1,5 kilometra.

Athena bola zostrojená na základe systému Adam - tiež od Lockeed Martin, ktorý bol navrhnutý tak, aby dokázal zostreliť nepriateľské rakety, ešte kým sú vo vzduchu. Zariadenie používa technológiu zvanú spektrálna kombinácia lúčov (spectral beam combining), ktorý spočíva v zahrnutí viacerých laserových modulov a ich nasmerovaním na jedno miesto tak, aby vytvorili jediný, silný, vysoko kvalitný laserový lúč. Aj vám to pripomína smrtiacu zbraň Hviezdy smrti?

Zdroj: engadget

Komentáre (10)
passco
Kedysi sa sustredili na stealth náter.. teraz budú vyrábať rakety, tak aby odrážali 99% lúčov :D
da_undead
true true :D
m2fizy
ono je to sice napad dobry ... kym sa pouziva "konvencna" technologia "na druhej strane brehu" ... kedy teraz IS (Alkaida, cina, sev.korea, ... ) a "sedlaci" pouzivaju rakety na utoky na "USA" ... ... ale az aj oni budu pouzivat tiez lasery ... tak som zvedavy ako sa bude "USA" pomocou tych "super-vykonnych" laserov branit ... proti rovnakej hrozbe ... to vyvinu asi "vrecia s pieskom" na obranu proti ultra-vykonnym laserom.
x
ty si ale mudry :-D A co maju robit? Nevymyslat nic nove lebo m2fizy na topkach povedal ze: co ked budu mat lasery aj ostatni? :-D
m2fizy
reakcia hodna tvojho mena ... nic hodnotne len zvasty ... a ze kto tu zatahuje neake topky ci co :D
Johnyx
Fiber optický laser... To už väčšia kravina sa napísať fakt nedala...
Ondro1
Lasery majú problém. A to ten, že človek potrebuje atómovú elektráreň namiesto zdroja el. energie, aby z neho vystrelil lúč, ktorý je schopný preraziť kov a sú dosť veľké a obrana proti infračerveným laserom je extrémne jednoduchá. Väčšinou je to buď infračerveé alebo ultrafialové svetlo. Infračervené odráža obyčajné plexisklo, ultrafialové obyčajná biela látka(ako na diskoškách, zapnú UV a všetkým svietia zuby na fialovo). Tiež je problém s divergenciou lúča, čo sa síce dá upraviť zaostrením lúča, ale na veľké vzdialenosti lasery sa príliš neoplatia.
passco
Problém je že raketa keby je z plexi alebo látky by asi moc nevydržala :D Ja by som skôr dal na povrchovu upravu chromom :D
laco+++
Čína ho má už dávno USA to zrejme okópirovali
peter280
Toto je na fotke nakladne auto?,tak ja nemam bicykel,ale motorku!
Pridať nový komentár
TOPlist