Odomknite smartfón len pohľadom

Fujitsu vyvinula systém, s ktorým dokážete odomknúť svoj smartfón len pohľadom, za menej než sekundu.

Autentifikácia užívateľa by sa tak mohla značne urýchliť. Na Mobile World Congress Fujistsu predstavila len demo verziu svojho systému odomykania. Iris skener (alebo skener dúhovky oka) váži menej než 1 gram, čím teda nazaťaží zbytočne smartfón. Demo verzia nie je oku lahodiaca, keďže je infračervená LEDka spolu s infračervenou kamerou, umiestnená na vrchu telefónu ako prídavný prvok.

Vo finálnej verzii by to tak zrejme byť nemalo. Doplnkový dizajn by si asi nenašiel veľa fanúšikov. Po prvom naskenovaní dúhovky je jej vzor uložný do pamäte a ďalej sa už neposiela. Autentifikácia následne prebieha tak, že sa užívateľ pozrie do vyznačených kruhov na displeji a systém porovná naskenovaný vzor s uloženým. Fujitsu tvrdí, že telefón nemusí byť veľmi blízko očí, ako je to u konkurečných systémov. Koľko má byť od očí telefón vzdialný však neuvádza.

Miera chybovosti kamery je 1:100 000. Skenovanie dúhovky môže byť využité nie len na odomknutie telefónu, ale aj na odomknutie iných aplikácií. Hodí sa to napr. v prípade, ak majú k telefónu prístup aj iní užívatelia a vy nechcete, aby používali určitú aplikáciu. Fujitsu sa zatiaľ nerozhodla, ako bude ich technológia uvedená na trh, ale plán uvedenia je zatiaľ koncom marca 2016. Spoločnosť dokonca pracuje aj na skenovaní žíl, ako autentifikačnom nástroji.

Zdroj: computerworld.com

Komentáre (3)
Ethos
bose ja mam fingerprint unlock a mam aj face unlock .. pozrem na telefon a v pol sekunde open
peto166
ale ten tvarovy "unlock" odomkne hocikto kto sa nateba co i len trocha podoba... :)
huncut
oko vidi oko neni renolt
Pridať nový komentár
TOPlist