Fíni pripravujú bezpečný OS pre mobilné zariadenia

Silné šifrovanie a žiadny predaj užívateľských údajov tretím stranám, majú z OS spraviť zaujímavú voľbu.

Za vývojom nového bezpečného operačného systému stoja dve fínske spoločnosti Jolla a SSH Communications Security. Prvá menovaná má v čele vedenia bývalých zamestnancov Nokie a na trhu je od roku 2011. Vo svojom portfóliu už má aj svoj vlastný otvorený operačný systém Sailfish. Jolla uvedie v druhom kvartáli tohto roka aj vlastný tablet so Sailfish.

Druhá spoločnosť je známa vďaka svojmu šifrovanému komunikačnému protokolu SSH. Ich spoločný operačný systém skĺbi v sebe prvky Sailfish a spomínaný SSH protokol. Pripravovaný spoločný projekt ohlásili v Pondelok na Mobile World Congress. Vývoj by mal prebiehať na linuxových základoch Sailfish OS.

Finálny systém je zatiaľ primárne určený pre vládne organizácie a ich zamestnancov. Ďalším cieľom je nový OS sprístupniť aj širokej verejnosti, ktorá by v prípade že ju OS zaujme, mohla vytvoriť širokú užívateľskú základňu. Dobrým argumentom pre zákazníkov, by mohol byť aj nezáujem Jolla predávať užívateľské údaje tretím stranám.

Dobre zabezpečené systémy sú užívateľmi žiadané. Stále sa však objavujú bezpečnostné diery v rôznych systémoch. Ďalším potencionálne dobre zabezpečeným systémom je aj Privat OS. Za ním stojí švajčiarska spoločnosť Silent Circle, ktorá vyrába BlackPhone. Tá plánuje uviesť nový smartfón a tablet v priebehu tohto roka. Uvedie taktiež aj vlastný systém pre posielanie správ.

Zdroj: itworld.com

Komentáre (1)
MQ
Aj ked chapem ich snahu, aj tak sa mi to zda polovicata praca. OS uz predsa nie je jedinym SW v mobile, dnes je uz takmer nutne, mat niekolko aplikacii. Co s bezpecnym OS bez aplikacii? Na co bude dobry, na telefonovanie a posielanie sprav? To sa mi zda dost malo. Zvlast vedla takeho hraca na poli bezpecnosti, akym je BlackBerry. To ma zakladnu, servery, ekosystem, aplikacie, zakupeneho vyrobcu a tvorcu supersifrovanych SIM kariet.... Vyuzitie sa casom mozno najde, ale zatial mi to pripada, ako nosenie dreva do lesa. . Ale mozno vymyslia nieco super prakticke a bezpecne, co od nich prevezmu ini vyrobcovia, drzim im palce.
Pridať nový komentár
TOPlist