Obletí solárne lietadlo svet?

Solárne lietadlo sa chystá obletieť svet s 11 zastávkami.

Tento odvážny projekt je výsledkom dlhých 13 rokov výskumu a testovania dvoch švajčiarov. Psychiater a letecký rekordman (potomok rodiny dobrodruhov a vedcov) Bertrand Piccard a pilot Andre Borschberg spojili sily a nevzdali sa nápadu, ktorý bol v kruhoch leteckého priemyslu pôvodne zosmiešňovaný.

Ich lietadlo na solárny pohon dnes úspešne absolvovalo skúšobný let v Spojených arabských emirátoch pred plánovaným letom okolo sveta. Ten je zameraný na podporu alternatívnych zdrojov energie.

Lietadlo vyštartovalo z hlavného mesta Spojených arabských emirátov Abú Dabí, z malého letiska Al-Bateen. V poradí tretia letová skúška trvala hodinu a pilot ohlásil, že počas letu nezaznamenal žiadne problémy.

Solar Impulse 2 poháňa viac ako 17,000 solárnych článkov integrovaných do krídel s rozpätím 72 metrov. Tie sú takmer rovnako dlhé ako tie v Airbuse A380 superjumbo. Napriek veľmi veľkému rozpätiu krídel lietadlo váži len 2,3 tony - na porovnanie podobnú váhu má rodinný automobil 4x4. Ľahkosť tomuto stroju zabezpečujú karbónové vlákna.

Dvaja švajčiarski piloti majú za cieľ preukázať, že „čisté technológie a obnoviteľné zdroje môžu dosiahnuť nemožné“, vyjadril sa Piccard. Predchodca tohto lietadla – Solar Impulse bol menší a zvládol 26 hodinový let v roku 2010, čo dokazuje jeho schopnosť ukladať dostatok energie v lítiových batériách počas dňa aby zvládol let v noci.

Organizátori dúfajú, že Solar Impulse 2 vyrazí na cestu okolo sveta už v sobotu, no musia byť obzvlášť obozretní - všetko sa bude odvíjať v závislosti od počasia. Celkovo ho čaká 11 zastávok. Lietadlo odštartuje z Abú Dabí, malo by letieť ponad Mjanmarsko, Čínu, Havaj a New York.  

Niektoré pristátia sú v závislosti od poveternostných podmienok určené buď na stredozápad Spojených štátov, na južnú Európu alebo na severnú Afriku. Solar Impulse 2 sa bude pohybovať rýchlosťou medzi 50 až 100 km za hodinu, pomalšie rýchlosti bude dosahovať v noci, aby sa zabránilo príliš rýchlemu čerpaniu energie z batérií. Pilot bude počas letu spojený s riadiacim centrom v Monaku a jeho návrat je očakávaný v Abú Dabí v júli.

Zdroj: phys.org

Pridať nový komentár
TOPlist