Google chce postaviť nový futuristický kampus s robotmi

 
Vyzerá to tak, že Google sa presťahuje do nového sídla s presklenými budovami, rekonfigurovateľnými časťami a robotmi.

Zdá sa, že súčasne sídlo Google-u už nestačí a tak podal žiadosť na stavbu nového kampusu v Mountain View. Jeho stavbu by mal mať na starosti Dánsky architekt Bjarke Ingels, ktorého úlohou je navrhnúť sériu budov. Nepôjde však o obyčajné budovy ale o presklené objekty s regulovateľným tienením aby sa predišlo nadmernému prehrievaniu.
 
 
To by ešte nebolo príliš prekvapivé no Google chce, aby boli základné časti budov ako podlahy, stropy a steny pohyblivé a umožnili tak zmeniť vzhľad miestností v priebehu hodín vďaka malým žeriavom a robotom. Tu sa už jedná o odvážnejší plán a sám Google priznáva, že mnoho z potrebnej technológie pre stavbu ešte ani neexistuje. O futuristickom objekte viceprezident nehnuteľností  v Google David Radclife hovorí: "Očakávame, že budú existovať nejaké permanentné štruktúry ako schodiská a toalety a podobné veci. Tiež si myslíme, že budú existovať iné komponenty, ktoré bude možné vybrať von a vložiť dnu".
 
 
Okrem modulárnych stavieb sa chce Google zamerať aj na prostredie a chce mať v kampuse viac zelene. Rozsiahle parkoviská preto presunie pod zem a v okolí budov bude tráva a stromy. Kampus by tiež nemal byť izolovaný od zvyšku sveta a Radclife si ho predstavuje viac ako mestskú štvrť, v ktorej prechádzajú a bicyklujú sa ako zamestnanci Google, tak aj tí čo pre softvérového giganta nepracujú.
 
 
Toto odvážne dielo si vyžiada svoj čas a nepochybne aj dosť peňazí. O tom, koľko by celý projekt mal stáť sa však zatiaľ nehovorí. Prvé budovy by nemali byť dokončené skôr ako v prvom štvrťroku 2020. Viac fotiek nájdete tu.
 
Zdroj: theverge
 
Pridať nový komentár
TOPlist