V Kalifornii sa predsa ide stavať Hyperloop

Určite ste už zachytili správy o projekte Hyperloop, ktorý sa plánuje naprieč Kaliforniou. Máme pre vás ďalšie informácie.

V skratke, ide o vysokorýchlostnú „železnicu“, kde sa cestuje v kapsule. Projekt konečne pokročil a hoci Elon Musk a jeho firma nevyhrala tender pre spojenie medzi San Francisom a Los Angeles, do projektu nakoniec ide. Pôvodná myšlienka, aby sa Hyperloop testovací okruh staval v Texase, padá. Elona Muska poznáme ako spoluzakladateľa PayPal, CEO SpaceX, Tesla Motors a šéfuje aj SolarCity. Na svojich víziách tvrdo pracuje a snaží sa ich zrealizovať.

Projekt Hyperloop Transportation Technologies (HTT) bude vyžadovať 35 km2 pozemkov v Kalifornskom údolí s cieľom vybudovať tam trať o dĺžke 8 km. Konštrukcia trate by mala byť financovaná z verejných zdrojov vyzbieraných v treťom kvartáli tohto roka. Ak pôjde všetko podľa plánov, projekt by mohol slúžiť aj pre verejnosť.

Dodávame, že pôvodný plán stavať 645 kilometrov dlhú rúru s cieľom spojiť severnú a južnú Kaliforniu za menej než hodinu (~30min), sa zatiaľ nekoná. Aj rýchlosti na plánovanej trati sú ďaleko od pôvodného plánu. Pôvodne sa totiž hovorilo až o 1300 km/h, predbežne sa ale počíta iba s rýchlosťou okolo 160 km/h. Viacmenej sa jedná predovšetkým o demonštráciu technológie a zároveň jej overenie. Okrem toho sa otestujú aj prepravné kapsule.

Zdroj: Techspot

Komentáre (3)
Palur
Trochu klaustrofóbické, ja síce klaustrófobiou netrpím, dokonca som potápač, ale neviem či by som chcel trávit čas niekoľkých hodín v nejakej malej kapsule v potrubí, keď sa to porúcha tiež to bude sranda, byť uväznený v nejakom potubí. Na druhú stranu keď sa porúcha lietadlo je to asi horšie.
Pjetro de
Preddtav si, keby to bolo na Slovensku. Sadnes v Blave do 10 miestnej kapsule (nazvime to vozen) a za 5-7 minut si v Nitre. Odtial za necelych 10 min v BB a odtial za 20 minut v Kosicoch a Presove. Z BB mozes ist este jednou vetvou hore do Poprada a predtym z NR hore inou vetvou k Orave (Zilina/Ruzomberok). Nebolo by to super?
windsor
troška si to s tými číslami prehnal, vzdialenosť BA-NR je 91 km a uvádzaš trvanie cesty za 5-7 min., z BB do KE je 213 km a trvalo by to podľa teba až 20 minút, nejako ti to nesedí. ;)
Pridať nový komentár
TOPlist