Satelit DSCOVR bude fotiť Zem revolučným spôsobom

Zem bude mať na obežnej dráhe novú družicu, ktorá umožní fotografovať jej povrch prevratným spôsobom.

Na palube satelitu Deep Space Climate Observatory (DSCOVR) má svoje miesto aj fotoaparát od Lockheed Martin, nazvaný EPIC (Earth Polychromatic Imaging Camera). National Oceanic and Atmosphere Association (NOAA) a NASA tento satelit plánujú využiť na zozbieranie atmosférických dát. 

No nie je to jediná funkcia, ktorou disponuje. V jeho schopnostiach bude možnosť odfotografovať celú Slnkom osvetlenú stranu Zeme naraz. Prvýkrát sa taká šanca naskytla misii Galileo a Apollo, ale pre satelit na orbite to bude premiéra, pretože doteraz bola Zem fotografovaná viacerými satelitmi a po úsekoch. 

 Lagrange point

EPIC začne fotografovať až v momente dosiahnutia bodu L1 (Lagrangovho bodu) na orbite Zeme, čo by malo trvať ešte tri mesiace. 

EPIC

Ako vlastne EPIC vyzerá? Je to 11,8 palcový teleskop s 2K CCD (charge coupled device), ktoré bude merať UV spektrum na rozlíšenie až 15,5 na 21,7 míľ. Umožní presnejšie odpovede na rýchlosť slnečného vetra jeho hustoty a teploty pomocou merania aerospórov, ozónu či dokonca sopečného popola. To umožní nástroj na merania v 10-tich vlnových dĺžkach.  

Keď bude EPIC v prevádzke na orbite, pošle snímky osvetlenej strany Zeme každých 110 minút v 10 vlnových dĺžkach, ktoré môžeme vidieť. Pre porovnanie, družice na nízkej orbite doteraz posielali dáta každých 16 dní.

Misia DSCOVR začala 11. februára z Cape Canaveral na Floride a vedci dúfajú, že sa EPIC podarí vyhotoviť a doručiť 10 000 fotiek za najbližšie dva roky. Celý tento projekt je za spolupráce NOAA, NASA a U.S. Air Force. 

O tri mesiace možno budeme prvýkrát v tomto desaťročí, od misie Apollo, vidieť našu Zem v ucelenej fotografii.

Zdroj: extremetech.com, wikipedia

Komentáre (11)
sdfajfpao
Ďalej "merať UV spektrum na rozlíšenie" je zle vyskloňované, má tam byť snáď na rozlíšenÍ, nie? A čo je to rozlíšenie 15,5 na 21 míľ? 15,5 čoho? Tragačov? A prečo udávate vzdialenosť v míľach, keď čitatelia rozumejú metrom?
adam102
A preco to tu vypisujes ked to nikoho nezaujima? Ja rozumiem aj milam, to je ale zahada. Vydelit dvoma a pripocitat k povodnemu cislu. Zhruba... A ked tak, tak v rozliseni, ne na rozlisenie. A aj 5 rocnemu decku dojde, ze aj 15,5 je v milach. Azda by nemysleli 15,5 decibelov na 21 mil...Ale na to treba aj zapojit hlavu trochu.
Ondro1
Keďže je čip štvorcový, naznačuje to to, že by aj rozlíšenie malo byť symetrické. A keďže je v článku pár nezmyslov, je jasné, že to mätie. Očividne ti odbornosť a kvalita média nič nehovorí. Pravdepodobne najodbornejšie médium, čo si kedy čítal, bol Nový Čas, čo?
adam102
Sem-tam aj Topky.sk
passco
Cakal som že v škole preberate niečo zaujimavejšie, teda niečo čím by si obohatil článok a dal nam viac informácií.. Ale ked ste iba pri sklonovaní a ešte ste nepreberali rozmery tak to je bieda a fakt to nemusíme vedieť
sdfajfpao
Vy očividne nie ste ani pri písaní slohových prác. ;) A, mimochodom, to, že tu píšeš ako píšeš len dokazuje akú má úroveň táto stránka, že je určená pre deti do 15 rokov a ich mentálne ekvivalenty. ;)
adam102
Zato tvoje prehnane hranie sa na ynteligenta je uplne super. Kazda diskusia potrebuje takeho exota jak si ty. ;) ;) ;) Si myslis ze ten smajlik zvysuje yntelgenciu tvojho prispevku? ;) Snazis sa nim ukazat ako si "nad vecou" a ako "mas pravdu", ale je to trapne.
Jan2324
S akým rozlíšením ?
sdfajfpao
Podľa tohoto: http://www.wmo-sat.info/oscar/instruments/view/793 to je 2048x2048, čo je 2K, rozhodne nie 2K na 2K, pretože 2K je plošné rozlíšenie definované tým, že horizontálna strana má viac, než 2000px, 2K na 2K je teda štvorrozmerné. Rozlíšenie 2048x2048 je približne 4,2MPx.
Fail
Krásne,predsa nás čitateľkou zaujíma presnosť fakty.
Fail
A podruhe krásne časozberné video môže z toho vzniknúť
Pridať nový komentár
TOPlist