Nová batéria pre smartfón sa nabije za minútu

Umožniť to má nová technológia, za ktorou stojí izraelská spoločnosť StoreDot.

Spoločnosť StoreDot nie je na poli výskumu nováčikom. Už minulý rok sme vás informovali, že spoločnosť vyvinula nabíjačku, ktorá dokáže nabiť bežnú batériu smartfónu za pol minúty. Nabíjačka využíva biologické polovodiče vyrobené z prirodzene sa vyskytujúcich organických zlúčenín, tzv peptidov alebo z aminokyselín, čo sú základné stavebné kamene proteínov. Výskmuníci zistili, že konkrétna molekula peptidu má vysokú kapacitu, čo znamená že má schopnosť držať elektrický náboj.

Pre batérie s touto technológiou to znamená, že dokážu absorbovať energiu oveľa rýchlejšie. Súčasný stav však nedovoľuje, aby mali batérie aspoň takú kapacitu ako tie bežné. Spoločnosť už oslovila 15 výrobcov smartfónov s nádejou, že sa im podarí získať kontrakt a vylepšiť novú technológiu. Batéria má v súčasnosti energiu na približne 4 hodiny pre bežné využitie smartfónu.

Ďalším odvetvím, ktoré by bolo za túto technológiu vďačné, je automobilový priemysel. U elektroautomobilov by išlo o rýchlonabíjanie batérií. Netreba pripomínať, že táto technológia by elektroautomobily spravila veľmi atraktívnymi. Na nabíjacej stanici by sa zdržali podľa StoreDot približne toľko, čo obyčané automobily pri tankovaní pohonných hmôt. Podľa StoreDot by malo 5 minútové nabíjanie vystačiť na 240 km jazdy. Ak sa podarí skĺbiť rýchlonabíjanie s dostatočnou kapacitou, znamenalo by to konečne reálny posun vpred v technológiách batérií.

Zdroj: tweaktown.com

Komentáre (7)
x3m
Keby som dostal kurunu zakazdym, ked sa objavi clanok o nejakej super baterkovej technologii, tak som uz milionar. Kym to nebude realne aj v predaji, tak je to sprava hodna, jedna babka povedala.
passco
Baterie sú na poli článkov najviac inovované technologie za posledných 10 rokov.. Avšak používame skoro stále to isté :D
jk2
Aj 30 minút, na plné nabytie mobilu, pri súčastnej kapacite batérií, by som považoval za senzačný pokrok. Tú 1/2 hodinku som ochotný akceptovať a môžu to brať ako cieľový stav :-). 30 minút by bolo v pohodičke.
Mickey Mouse
Blbost! Rychlost nabíjení elektromobilů už dlouho není problém baterie. Baterie totiž mají čím dál větší kapacitu, aby mohly dostatečně dlouho napájet elektromobil. Nezachrání to ani vyšší efektivita strojů. Menší spotřebu už elektromobily mít nemohou, protože na provoz (zrychlení, překonání odporu vzduchu a tření, topení, chlazení, ventilace, svícení atd.) je stále potřeba vynaložit velký výkon po dlouhou dobu. Pro zachování stejného času nabíjení je při větší kapacitě nutné přivést úměrně větší proud. A ten už rozvodná síť není schopná dodávat. Zvlášť, když by se spotřeba měnila nárazově. Zároveň tak velké proudy není možné ani přivést do elektromobilu, protože nelze neomezeně snižovat odpor nabíjecích vodičů a elektroniky. Takže při rychlejším nabíjení by se více energie ztrácelo zahříváním vodičů. Doplňování energie do elektromobilů je nutné navrhnout jiným způsobem. Např. výměnou baterie (baterie se zapůjčí a platí se jen energie v ní uložená), výměnou elektrolytu (hustota energie mnohonásobně vyšší, přesun mnohonásobně rychlejší, ztráty zanedbatelné). Nebo baterie opustit a dokončit vývoj chemických palivových článků (nejde jen o spalování vodíku, existuje více zajímavých reakcí, ze kterých se dá odebírat elektrická energie bez velkých tepelných a mechanických ztrát).
Rasto123456789
ak by auto pocas 2 a pol hodiny slo len na 10kW a chcete ho nabit za 5 min znamena ze ta pripojka elektricka by musela mat 30x taky vykon ako pouziva auto pocas tych 2 a pol hodiny tak ze 300 kW pripojka by to musela byt .. pri napati 220v je to skoro 1400 A ... mozeme si precitat taketo clanky ale malo by to mat aspon troska naznak ako na to
Pjetro de
No ved to. Tak by si si dal od elektrarni spravit specialnu pripojku z trafostanice do baraku a mal by si kable hrube jak palec :))) Alebo by si siel na 22 kV miesto 220 V :))) Hlavne ze by si auto nabil za 5 min, aj ked kapacita tych aminokyselinovych baterii je dnes asi 1/4 oproti beznym bateriam. Ekvivalentom toho je nabit dnes "bezny" elekromobil (napr. Tesla s najkapacitnejsou bateriou) V DOMACICH PODMIENKACH za 20 minut. Hovadina jak voda v kosi.
Jano Yebo
Židia už toho toľko navymýšľali, že by sme museli byť z toho všetci obrezaní..... hehehe
Pridať nový komentár
TOPlist