Má nVidia GTX970 skutočne problém? Zdá sa, že áno i nie.

Nedávno sa objavili špekulácie, že oficiálne špecifikácie karty nezodpovedajú tým reálnym.

Oficiálne špecifikácie zahŕňajú 1664 CUDA jadier, 2MB L2 Cache či 64 ROPs. Karta oficiálne nesie 8 modulov po 512MB, spolu teda dávajú 4096MB.

Používateľom na fórach sa ale podarilo zistiť, že namerané hodnoty vôbec nezodpovedajú realite. Karta totiž dosahuje maximálne využitie pamäte VRAM na úrovni 3350-3584MB. Keď sa používatelia snažili vynútiť karte používanie aj zvyšnej pamäte, aplikácie mali občasné pády. Ďalšia situácia môže nastať, keď karta skutočne využíva plnú VRAM, lenže sa prejavuje shuttering, resp. má karta väčší výkonový prepad než by mala mať. 

Po kritike a upozornení používateľov, nVidia vydala nejasné stanovisko, z ktorého plynulo, že karta je k pamätiam zapojená ináč ako je zapojená GTX980. V skratke by sa to dalo vysvetliť nasledovne. Karta má síce 4GB VRAM, ale snaží sa nealokovať posledných 512MB. Dôvod je prostý. 3,5GB je zapojených na rýchlu zbernicu 224 bit a zvyšok vďaka vypnutiu niektorých častí pracuje cez memory crossbar.Táto pamäť je spojená s 32 bitovou časťou. To znamená, že karta síce má 256 bitovú šírku zbernice, ale v skutočnosti efektívne pracuje ako 224+32 bit. Testy totiž odhalili, že pokles výkonu je o 1 – 6% vyšší než by mal byť, záleží od situácie. 

Ďalej sa zistilo, že na karte skutočne funguje iba 56 ROPs, namiesto deklarovaných 64. Okrem toho je osekaná aj L2 Cache, ktorá je niekde medzi 1,75MB – 1,8MB. 3,5GB pamäte dosahuje teda priepustnosť 196GB/s, pričom zvyšných 512MB maximálne 28GB/s. Deklarovaná efektívna priepustnosť teda nie je úplne na mieste.

Nie je úplne jasné, ako sa nVidia po prevalení tejto kauzy zachová. Hoci problém so shutteringom nie je úplne potvrdený, tak ako problémy s prepadmi výkonu pri použití viac než 3,5GB, nVidia minimálne klamala v špecifikáciách. Jedna vec je jasná, karty GTX970 a 980 boli nastavené voči Radeonu R290/X, preto uvádzajú 4GB a 64ROPs. Zákazník totiž hlavne pozerá na veľkosť pamäte a nejaká 3,5GB GTX970 by dobre nevyzerala. Treba len dúfať, že sa to nVidii podarí nejako zažehliť, resp. opraviť. Taktiež dúfajme, že sa poučí do budúcnosti aby sa podobná chyba neopakovala. Pre viac informácií odporúčame web Anandtech, kde je kompletný rozbor problému.

Zdroj: Anandtech, Wccftech, Wccftech2   

        

Komentáre (19)
Bird
ale Nvidia už vydala k tomuto stanovisko "Nvidia kontaktovala některé redakce a uvedla jednu překvapivou informaci. Při vydání karty došlo k omylu při komunikaci mezi technickým a marketingovým oddělením firmy a do materiálů se dostal údaj o 64 ROP jednotkách namísto reálných 56 ROP jednotek. Z materiálů už se údaj rozšířil po webu."
Ján Kisty
obyčajné PR.. omyl, vraj maju vyjst nove ovladace, ktore vyradia 512MB cast.. problem sa po vacsich meraniach ukazal vaznejsi nez bol...
Broslowski
Nice i keď 970 je tak skvelá karta pomer cena výkon že im to odpustím :D V praxi mi to môže byť jedno, ak všetko funguje ako má, nemám problém :)
esc
V praxi ti to moze byt jedno kym hra nepotrebuje viac ako 3,5gb vram, potom sa priprav na prepad fps a katastrofalne frametimy. Ale zase ak ludia povazuju to, ze maju k dispozicii len 3,5gb vram z reklamovanych 4gb, za "vsetko funguje ako ma", tak si ani nic ine nezasluzia. :)
Broslowski
Presne tak zaslúžim si :D Pretože konečne je na trhu niečo ako jednoznačná kúpa za tie prachy. To tu nebolo dlho. Ktorá hra vo fHD na full detailoch zozerie viac ako 3,5GB pamate? :) http://www.guru3d.com/articles_pages/crysis_3_graphics_performance_review_benchmark,8.html
roob
ano, jednoznacna kupa aspom si spolu snou mozes pri hrani piskat :) Len aby to nedopadlo ako slavna 8*** rada, kde po kratkom case zacali koli lacnej pajke odchadzat procesory :) to este len bude srandy.
Broslowski
Moja nepíska :) Kolega ma dve od MSI v SLI a tiez nepiskaju. Iný kolega má tú istú MSI 970 a taktiež nepíska. Viem čítal som o tomto probléme no napriek tomu že mi cez ruky prešli tie karty 4, nestretol som sa s ním. neboj mám ju v záruke a o 2 roky budem už určite meniť
esc
vela hier, napr. shadow of mordor a skoro vsetky novsie hry ked pouzijes dsr a vyssiu kvalitu textur, da sa celkom dobre predpokladat, ze kazda narocnejsia hra co vyjde v nasledujucich dvoch rokoch si s 3,5gb poradi ako nic a napriklad aj starucicky skyrim, ked si ho chces trosku skraslit peknymi texturami vtip : presne si spominam, ako potom ako vysiel shadow of mordor a oznamili poziadavky na ultra textury na fore ocn sa kopla ludi snazila dokazat, ako developeri vymyslaju a na ich 970kach si shadow of mordor "nezoberie viac ako 3,5gb" - tak teraz z vieme preco :)
Broslowski
Áno ale - dá sa predpokladať neznamená že sa tak stane. I keď o dva roky budeme mať za 970tky už úplne nové karty čiže ma to nejak nebere :D
Kalo
Vážne by si vyhodil 400€ za kartu, ktorá spoľahlivo zvládne len 1080p???
STENLY
mne doteraz stačilo 2G vram na 1920x1200, tak prečo by mi malo byť málo 3,5 netuším
Ján Kisty
2K rozlisenia s MSAA 4/8x
maladaptiv
2K je zbytočné medzirozlíšenie medzi FHD a 4K. Len FHD a 4K budú mať (majú) aj filmovú podporu.
Bird
lol, lebo všetci ľudia používajú monitory na filmy. 2K je super na prácu aj na hry. na 27" monitor je Full HD málo, a 4K zas veľa.
m2fizy
No nech uz je to ako chce ... ale fakt je ten ze nV sa opat ukazala v pravom svetle (nemyslite ze ostatny to nerobia tiez, ano robia a mozno este viac ... taky intel napr.). A este ten fail idu hodit na zlu komunikaciu v ramci firmy ... no HAHAHA ... dobry vtip. A teraz uz budu konecne vsetci vediet ako nV robi svoje karty ... oseka ju kde sa da (aj tam kde to nieje evidentne ... povodne sa karta predavala ako 4GB ... tak preco hned nevysli s farbou von a nedali 3,5GB), len aby sa dostala na co najnizsiu spotrebu ... ale ze oseka aj podstatne veci na to uz "zakaznik" nehladi ... a potom sa divi ked ma karta "iba 3,5GB" a nie 4GB za ktore si zaplatil ... to iste ide pre vypocty na desatinej ciarke ... preto je ta karta uspornejsia ... pretoze jej chyba viac ako 75% "obsahu kariet" od konkurencie (chyba moznost vypoctu na desatinych ciarkach, chyba 0,5GB ram, ... atd, atd.). Takze neviem neviem ci je to "az taka" dobra kupa.
esc
nvidia sa ukazala v pravom svetle a aj tak sa nic nezmeni, maju skratka pod palcom novinarov (a to nemyslim len stroskotancov typu obr) a nadsencov, staci si pozriet, co sa dialo na strankach ako pcper, guru3d alebo ocn ked sa to prevalilo, skratka marketingova zumpa
Xeigen
Banda zelená, mohli dať majiteľom aspoň kupón na nejakú špatne optimalizovanú hru, aby ľudom zalepili trochu oči.
mattso
https://www.youtube.com/watch?x-yt-cl=85114404&x-yt-ts=1422579428&v=spZJrsssPA0#t=41
roko
slabe to karty a vždy aj budu,to vravim ako vlasnik gtx 980g1 a pred tyždnom 970 a pred tym 780ti ghz:D jako za tie eura
Pridať nový komentár
TOPlist