Pracovné miesta ľudí čoskoro nahradia stroje, tvrdí Bill Gates (video)

Ikonická tvár Microsoftu predpovedá katastrofický scenár dopadu robotizácie na pracovné miesta. Roboti sú budúcnosť.

Už aj tak pokrivkávajúci trh s prácou, zdecimuje príchod robotických zamestnancov. Bill Gates tvrdí, že ľudia si túto zmenu absolútne neuvedomujú a netušia čo prinesie blízka budúcnosť. Gates vystúpil vo Štvrtok na ekonomickej debate v American Enterprise Institute a predpovedal, že v horizonte 20-tich rokov sa stratí množstvo pracovných miest.

Týkať sa to má vodičov, čašníkov a dokonca aj sestričiek lekárov. Veru ťažko si je predstaviť, že naprogramovaný robot bude zastupovať ľudskú sestričku. Gates si myslí, že za 20 rokov bude už technológia tak vyspelá, aby nahradila aj náročnejšie zamestnania.

 
Kompletné interview s Billom Gatesom

Podobné predpovede začiatkom tohto roka vydal aj web Economist, ktorý napísal menovite o ktoré pracovné miesta má ísť. Je ich viac ako desať. Gates sa domnieva, že vláda bude musieť zmeniť štýl poberania daní a povzbudzovať v prijímaní ľudí. To možno aj za cenu úplného vylúčenia dane zo mzdy. Samotný Gates nie je nadšený z navyšovania minimálnej mzdy, pretože je to podľa neho demotivácia zamestnávateľov v prijímaní ľudí a skôr ich to núti hľadať spôsoby automatizácie.

Nahrádzanie ľudí robotmi sa deje už dnes. Zatiaľ nejde o vysoké straty miest, ale s pribúdajúcimi technológiami a ich pokrokom sa vízia Gatesa stáva čoraz reálnejšou. Nehovoriac o neustálom zvyšovaní celosvetovej populácie.

Zdroj: businessinsider.com

Komentáre (26)
Trdlovnik
Sionisti budu mat viac a viac a viac. Cim viac maju, tym viac chcu. Preto aj regulacia celosvetpvej populacie, ina nazvane masova genocida zeme. Staci pozriet na tie hnusne ksichty a clovek hned vie, odkial pochadzaju!
Sanosano
Precitajte si toto a bude vas trapit iny problem a nie to kto zhrabne peniaze za pracu robota. http://pc.zoznam.sk/stephen-hawking-varuje-pred-technologickou-singularitou
Future
Bill Gates by si mal preštudovať zopár Marxových diel (kedysi povinná vysokoškolská četba), Marx očakával už vopred nahradenie ľudí technológiami, priam v to dúfal, je to totiž základná podmienka pre uvoľnenie pracovných síl do nadstavby. Alebo naozaj niekto očakával, že sa napríklad zemiaky budú navždy zo zeme vykopávať motykou?
PET
ze vraj vizionar ten blbec Gates...hahahaha....tu su jeho vizie - pocitacu bude navzdy stacit 640 kbit pamate, internet je hracka pre deti a disketa je jedine vymenitelne medium navzdy.
Jaj
To s tými 640 kbit Gates nepovedal, len to kolovalo internetom.
Lyzicka
640 kbit ani nemohol povedat... ked uz, tak 640 kbyte
fajer
má pravdu,preto treba urýchlene obmedziť pôrodnosť,hlavne v zaostalých regionoch sveta,ako afrika,arabské štáty a india
passco
To ti je prd platné ked dnešný režim ich s náručou privítal v EU(a ostatok taktiez) a maju tu elegantne pohnojenu pôdu aby sa tu mohli rozmnožovať ako pleseň na navlhnutej stene..
Avanti
Bill Gates by si mal preštudovať Marxove diela, v ktorých sa nahradenie pracovných síl technológiami doslova očakáva s tým, že drvivá väčšina pracovných síl bude presunutá do nadstavby. Komunisti to nechápali, zato o to lepšie to pochopili v Japonsku, kde vo výrobe je sústredených len 10% prácischopného obyvateľstva, ostatní pracujú v nadstavbe. Zavedenie technológií do výroby a s tým súvisiace uvoľnenie pracovných síl do nadstavby je vývojová nevyhnutnosť a svedčí o spoločenskom pokroku. Alebo naozaj niekto očakáva, že sa napríklad vykopávanie zemiakov zo zeme bude navždy primitívne vykonávať motykou a spoločnosť nemá naviac, aby si nejako poradila?
JagiMagi
No, ja by som na tom nevidel nič zlé. Makať bude robot a ja za to budem dostávať peniaze. Čo už môže byť lepšie ?
dykladim
no sa netes co ked budes brat love za robota co je na VPP
fajer
nie peniaze bude dostavať majiteľ robota a ty budeš bývať v kolibe ako cigáni...
prievan
Treba proste zmenit ekonomicky system a nie hladat ako robit zbytocnosti!!!!
hungry man
Podľa jeho teórií je na Zemi priveľa obyvateľov. Vraj ich treba zredukovať. Nechápem prečo bije na poplach. Jeho starosť o dobro iných vyvoláva vo mne pochyby. Ľudia nedajte si od takých sráčov zobrať svoje dobro.
kakadu
V takom prípade, keď ľudí nahradia stroje, tak bude viac voľných rúk, ktoré sa chopia nástroja slobody AK - 47, aby ľudia zvrhli novodobú vládnucu triedu a zaviedli spravodlivú deľbu spoločenského produktu
fajer
čiže Socializmus...
Merlin
Najvatsi problem je, ze stroje nepoberaju mzdu, neplatia dane, ani nepotrebuju byvat, avsak ani nevytvaraju ziadnu potrebu a spotrebu, okrem energie na vyrobu toho, co nikto nekupi, lebo nebude mat vdaka robotom pracu a nebude mat ani peniaze..
tac
myslím, že sa treba báť, lebo nahradenie strojmi nám nezoberie len prácu ale plácu. Keby to bolo tak, že sa len oslobodíme od tažkej práce ale výsledky produkcie strojov si rozdelíme, to by bolo fajne ale ten kto príde vďaka strojom o prácu bude žobrák a z produkcie strojov budú profitovať iba majitelia týchto strojov...
Tykva Bukvatyr
Gates je zmrd.
Pjetro de
Vodičov, čašníkov a dokonca aj sestričiek lekárov... Nech sa pan Brana nehneva, ale to je ozaj silna kava. Treba si uvedomit kde ludsku (ci aj zvieraciu) silu nahradili roboty: pred 2 storociami parne lokomotivy a preskocim hned do 50. rokov 20 storocia na dedinach pred kolektivizaciou mlatacky a potom kombajny najroznejsieho druhu. Najroznejsie stroje na prevoz tovaru a osob. Najoznejsie stroje z dielne domaceho kutila co vykupil cely Baumax. A co roboticke ramena zvarujuce karoserie v aut v tovarnach? Ano aj tie. ALE a este raz sakramentrsky velke ALE - toto su neskutocne blbe a hlavne monofunkcne nemysliace stroje. Aku inu cinnost vie vykonavat automaticky vykopavac zemiakov? A vie tu cinnost vykonavat x-sposobnmi, prisposobit sa podmienkam, automaticky rozpoznat riadok zemiakov v burine? Pripadne si povedat, tuto aj tam nic nie je iba burina, tychto 50 metrov preskocim. Vie si pritom spievat? Nie, ide tak a tam ako ho dame, jednuduche monofunkcne pohyby prevodov. To sa tyka vsetkych strojov, nech su akokolvek komplikovane a aj vopred s par rezimami naprogramovane. Nech sa na mna pan Brana nehneva, ale tu ide o nahradu niektorych pracnych, monotonnych, nezazivnych, manualnych CINNOSTI, nie povolani. Sestricka lekara nie je monotonna, pracna, nezazivna, manualna cinnost, na ktoru staci jedno naprogramovane roboticke rameno. Je pritom uplne u prdele ze to rameno ma 4 klby a 16 stupnov volnosti pohybov a vie zvarovat 256 sposobmi 38 kovov. Je to len roboticke rameno (alebo aj cely blby robot) a pracu sestricky v ziadnom pripade nehahradi. Omdle mu tam decko pri odbere krvi a co bude robit? Sibnute vizie pana Brany. Soferovanie detto. Tomu este predchadzaju dekady vyvoja a dekady byrokratickych zmien.
painkiller
V tejto súvislosti ma napadol jeden vtip: Na patentovom úrade si chce chlapík zaregistrovať stroj na holenie. Patentový úradník mu to nechce prihlásiť a pýta sa ho, ako môže stroj vykonávať takúto činnosť, keď je každá hlava na holenie iná. Nádejný vynálezca na to odpovedal. Áno, na prvý krát.
Pjetro de
Strojcek na holenie je vrčiaca masinka s motorcekom. Nic viac. Nahradena zdravotna sestricka by bola personifikovany robot (t.j. s anatomiou cloveka = 2 ruky a 2 nohy) so super-smart-umelou inteligeniou. Proste robot minimalne tak vyspely ako vo filme "I robot" s W. Smithom. Nahradena zdravotna sestricka nemoze byt vrčiaci motorcek s 10 predvolenymi programami (ako pracka) bez akehokolvek naznaku umelej inteligencie (nie, vyvazovanie a prevalovanie bielizne tesne pred zmykanim nie je inteligencia).
passco
Nerieš ten blázon patrí dávno do cvokárne.. A blázni mu platia ten jeho odpadný Windows a živia tie jeho choré myšlienky.
robot
rad by som vedel ze kto bude nakupovat tie veci co vyrobia roboty ked ludia nebudu mat peniaze.
LUPO370
Hlavne aby roboti neprijímali úplatky a neboli kompilovateľný.
passco
Co to to tu smrdí? A to ten židovský smrad rozpráva
Pridať nový komentár
TOPlist