Na tento BitTorrent je aj razia krátka

10 rokov práce strávili výskumníci z Technickej univerzity mesta Delft na bezkonkurenčnom torrent klientovi.

Vytvorená BitTorrent sieť je úplne decentralizovaná a dokonale anonymná. Tvrdí to tím vytvorenej aplikácie s názvom Tribler. Vedúci výskumu profesor Pouwelse tvrdí, že je nemožné ho zlikvidovať. Podobné tvrdenia sme počuli aj na adresu Pirate Bay. Tá sa však možno ešte vráti. Jediná razia na najobľúbenejšiu stránku však vôbec neotriasla celosvetovou pirátskou sieťou. Tím stojaci za app Tribler vytvoril odolného BitTorrent klienta, ktorý nebeží na žiadnom centrálnom serveri.

Namiesto toho je navrhnutý tak, aby udržoval sieť online aj vtedy keď budú všetky trackery sveta vypnuté. Na úplnej odolnosti novej siete pracoval tím 10 rokov. Len včera bola uvedená ďalšia verzia aplikácie a je možné si ju stiahnuť na tomto odkaze. Anonymita siete je pod dohľadom vstavanej upravenej verzie siete Tor. Umožňuje tak užívateľom zdieľať a publikovať súbory bez prezradenia IP adresy celému svetu.

Tribler nie je nijak napojený na hlavnú sieť Tor. Upravená verzia na mieru pre Tribler má zaistiť úplnú anonymitu. Užívateľ používaním siete pomáha aj iným užívateľom kryť svoju identitu. Tribler má však jednu nevýhodu. Anonymita užívateľa si vyžiadala navýšenie využitia šírky pásma. Táto funkcionalita môže spomaliť rýchlosť prenosu a záleží len na tom, akou rýchlosťou budú ostatní užívatelia zdieľať súbory.

Spomínaná decentralizácia je vlastne len úplná absencia serverov a Tribler umožňuje vyhľadávať súbory priamo z aplikácie. Tie sú vyhľadávané priamo cez peerov namiesto centrálneho servera. Ak tracker bude offline, pokračovať v sťahovaní sa bude pomocou iných užívateľov. Nezabudlo sa ani na problémový spam, malvér a falošné súbory. Aj tu platí princíp decentralizácie. Bežné pirátske stránky majú moderátorov, no Tribler to má vyriešené na princípe uživateľsky generovaných kanálov, ktorým môžu iní užívatelia udeliť "like".

Čím viac užívateľov udelí "like" tým vyššie bude torrent vo vyhľadávaných výsledkoch. Je zaujímavé že práve univerzita pracovala na niečom tak kontroverznom ako sú torrenty a mimochodom sa nachádza neďaleko európskeho súdneho dvora v Haagu. Hlavný cieľom projektu je však ponúknuť protiváhu k zvýšenému potlačeniu internetového súkromia. Tím je presvedčený že Tribler bude novým obľúbeným klientom.

Užívatelia Tribleru neustále pribúdajú a samozrejme aj budú. Ešte viac to urýchlil odchod Pirate Bay. Tím taktiež vyzýva aj iných výskumníkov aby sa k projektu pridali. Tribler je open source s verziami pre Windows, Mac a Linux. Ako sa mu bude dariť a či zvládne skúšky ktoré určite prídu, ukáže až čas.

Zdroj: torrentfreak.com

Komentáre (4)
fgwt
TOR je uz davno pod kontrolou americkej vlady...
MQ
A co ma toto spolocne s TOR-om, teda okrem niektorych casti? "Tribler nie je nijak napojený na hlavnú sieť Tor." Staci pozornejsie citat, potom o tom nieco vediet a nakoniec aj rozmyslat, ale to by som chcel asi az prilis vela.
radsejnic
velmi duchaplny koment kedze TOR bol americou vladou vytvoreny...
Ethos
Stiahol a pouzivam ... super
Pridať nový komentár
TOPlist