Efektívnejšie solárne panely môžu byť vyrobené s pomocou Blu-ray diskov

 
Napadlo vám niekedy aké užitočné využitie môžu mať staré Blu-ray disky? Výskumníkom s Northwestern Univesity áno a zistili, že tieto optické disky môžu zvýšiť efektívnosť solárnych panelov o 20%.

Optické disky majú niekoľko vrstiev, pričom jedna z týchto vrstiev je tvorená maličkými drážkami resp. výstupkami. Tieto žliabky a výstupky s veľkosťou od 150nm po 525nm vytvárajú určité vzory, ktoré zdá sa, sú veľmi vhodné pre povrch solárnych panelov. Výskumníci z Northwestern University oddelili túto vrstvu s drážkami a natlačili ju na povrch bežných solárnych panelov.
 
 
Ako základ im poslúžili staré BluRay disky s filmom Superpoliš 3 v hlavnej úlohy s Jackie Chanom. Na filme samozrejme nezáleží a rovnakú službu by odviedol akýkoľvek iný disk. Po mesiacoch testovania vykázali Blu-ray disky na solárnych paneloch zvýšenú absorpciu svetla o 21,8%.
 
Výsledkom experimentu je záver, že povrch solárnych panelov hra významnú rolu v efektívnosti panelov. Už predošlé štúdie ukázali, že najlepším vzorom pre povrch panelov sú kvazináhodné vzory čo sú vzory, ktoré nie sú celkom náhodné avšak taktiež nie celkom pravidelné. Práve vzory v Blu-ray diskoch tvorené drážkami a výstupkami sa ukázali ako veľmi vhodné pre povrch solárnych panelov. Konkurovať nemôžu napríklad ani HD DVD disky, ktoré používajú červený laser a drážky sú o čosi väčšie.
 
Zdroj: techspot
 
Komentáre (1)
Pjetro de
"Staré" Blu-ray disky ... jo, prave vcera som ich nasiel jedno vreco na povale po dedkovi, asi zo 70. rokov. Vo vreci bolo spolu s nimi aj 50 balickov tych rovnych, plechovych toaletakov za par halierov (stotina Kcs pre mladych), toaletakov co sa skladali jak reporelo.
Pridať nový komentár
TOPlist