Cena high-end procesorov stále stúpa aj vďaka doláru

TOP procesory od Intelu stále navyšujú svoju cenu. Nie však všetky modely v ponuke.
 
Dolár má stúpajúcu tendenciu a vďaka nemu stúpa aj cena high-end modelov procesorov od Intelu. Ceny stúpajú približne od konca júla, kedy boli najnižšie. Odvtedy idú pomaly hore. Ak sa pozrieme na graf pre Xeon E3-1231, ten stál na európskom trhu vtedy 195€ a v súčasnosti je na cene 220€. Podobne sa  "darí" aj Core i7-4790K s pôvodnou cenou 280€, ktorá stúpla na 300€. Ostatné nespomenuté high-end modely sú ovplyvnené taktiež.
 
Lacnejší CPU Core i5-4690K stúpol podobne o 20€, zo 190€ na 210€. Zaujímavá je však cena iných komponentov ako sú základné dosky, grafické karty, napájacie zdroje ale aj AMD procesory. Ich cena ostáva približne rovnaká. Imúnne voči zdražovaniu sú ale aj Intel procesory nižšej triedy ako sú Core i3, Pentium, Celeron a Atom. Intel pravdepodobne drží cenu nižších modelov na menej ovplyniteľnej hranici.
 
AMD avizovalo že s cenami nechce ísť vyššie čomu nasvedčuje aj vývoj ceny. Intel si je vedomý svojej dominancie na trhu a tak môže byť v tomto benevolentnejší. Dokedy potrvá toto navyšovanie ostáva nejasné. Či budeme aj budúci rok siahať hlbšie do peňaženky ukáže vývoj dolára.
 
 
Komentáre (6)
Kalo
Netušil som že slovo "benevolentnejší" sa hodí skôr k tomu kto svoje produkty zdražuje ako niekomu, kto vychádza v ústrety zákazníkom.
DrStevko
ja to vidím troška ináč, ide obdobie nakupovania, treba zdražieť... :D
passco
Je tu niekto kto sa rozumie do ekonomiky? Zaujimalo by ma ako je možné, že najzadlženejšia mena na svete s nanopokrytím zlatom, môže mať stúpajúcu tendenciu?
snap-
no ono je to tak ze prave nenaviazanie dolara na cenu zlata toto umoznuje... v sucasnosti su uz len 4 kraijny na svete ktoré majú peniaze krité zlatom. ono je to tazko povedat pre co konkretne stúpa zlato aspon pre mna neanalytika. mozno pre rozvoj bridlicovej nafty ci ako sa vola, mozno sa darilo niakym velkým firmám v poslednej dobe... v zásade a uplne najjednoduchsie(ono tam je toho ovela viac)... ak máš vačší export ako import danej krajiny tak ta krajina dostáva vačší obnos penazí a do výroby novej jednotky ktorú potom exportne vlozí len časť s týchto zarobených peňazí. a ďalšia vec je že USA ma dosť rýchly kolobech penazí v rámci USA ekonomiky vdaka týždňovým výplatám, čiže zas velmi zjednodušenie časť penazí ktorá koluje medzy spotrebitelmi a firmamy... može byť v podstate o stvrtinu menšia... atd atd mohol by som tu menovať plno inich vecí...
-peter-
Podla mna za to moze ECB a BoJ, ktore su odhodlane zvysit menovu zasobu za kazdu cenu. Naproti tomu FED je teraz trochu restriktivnejsi, takze peniaze ide smer dolar... Ale mozno sa mylim, dynamika ekonomie je velmi komplexna.
Jan2324
Po oznámení vady predávaných procesorov by sa patrilo zlacnieť a nie naopak.
Pridať nový komentár
TOPlist