EYECAN+ od Samsung umožňuje ovládať počítač očami

 
Samsung to nie sú len smartfóny, tablety či televízie. Určitá skupina pracovníkov vytvorila EYECAN+, čo je systém pre postihnutých ľudí umožňujúci ovládať počítač iba pohybom očí.

Presnejšie povedané ide o druhú generáciu tohto systému, ktorá oproti prvej z roku 2012 nevyžaduje používanie okuliarov. Systém pozostáva z modulu, ktorý sa prichytí pod monitor či televíziu a dokáže sledovať oči užívateľa vo vzdialenosti 60-70cm. Po prvotnej kalibrácii zobrazí systém 18 položiek, ktoré môže užívateľ vybrať. Medzi položkami v menu sa užívateľ pohybuje iba pohybom očí pričom kliknutie myši je nahradené žmurknutím. Samsung prezentoval technológiu dnes v Soule pričom jej demonštrovanie predviedol študent Hyung-Jin Shin, ktorý sa narodil ako ochrnutý.
 
 
,,Teší ma, že vás všetkých poznávam. Som šťastný, že je "očná myš" vyvinutá v Kórei. Táto myš nie je len IT zariadením ale je aj rukami a nohami pre pacientov s pokročilou chorobou. Dúfam, že tento druh výskumu bude pokračovať". Toto boli slová, ktoré Shin pomocou počítača a technológie EYECAN+ napísal iba očami. Trvalo mu to 20 minút a spravil iba jednu chybu, ktorú dokázal rýchlo vymazať.
 
Shin počas štúdia spoliehal na mamu, ktorá všetky poznámky písala za neho. S EYECAN+ dokáže síce pomalšie, no sám zapisovať dlhé vety. Systém rozpoznáva aj niektoré gestá ako napríklad drag-and-drop a Shin si tak môže zahrať aj populárnu hru Angry Birds či surfovať Internetom.
 
Výrobne náklady predstavujú asi $500. Samsung nemá v pláne uviesť systém do komerčného predaja. Limitované množstvo zostrojí pre charitatívne organizácie. Uvoľní však dokumenty pre dizajn a softvér, ktoré môžu uchopiť do svojich rúk iné spoločnosť a vyrobiť podobné zariadenie. EYECAN+ má konkurenciu napríklad v systéme Tobi zo Švédska, ktorý pozostáva z Windows 8 Pro tabletu, ktorý je taktiež možné ovládať pomocou očí. Tobi však vyžaduje používanie špeciálnych okuliarov.
 
Zdroj: theverge
 
Pridať nový komentár
TOPlist