Android aplikácie funkčné aj na Windows Phone 10

Microsoft pravdepodobne pripravuje revolúciu a chce spojazdniť Androidové aplikácie aj na pripravovanom WP 10.

O Windows Phone 10 (alebo ak chcete globálne Windows 10) nie je zatiaľ veľa počuť. Nedávno sme spomenuli že na pripravovanej Lumii 940 už bude prítomný WP 10. Je pravdepodobné že najnovší mobilný systém od MS bude veľkým hitom, podobne ako ostro sledovaný Windows 10. Pre mobilné zariadenia budeme zatiaľ používať pomenovanie Windows Phone 10, aj keď MS pravdepodobne zjednotí systémy do "Windows 10". To však ukáže až čas. Spoločnosť si už nemôže dovoliť žiadne zlyhanie ako tomu bolo pri Windows 8/8.1, keď sa na ňu valila kritika z mnohých strán. Výrobcov PC, tabletov a notebookov nevynímajúc.

Tak isto ako Windows 10 aj WP 10 sú veľmi očakávané a doposiaľ zistené detaily predznamenávajú, že sa vývoj uberá správnym smerom. Windows Phone urobil za svoju éru veľké pokroky, no stále ťahá za kratší koniec keďže bol uvedený na trh medzi mobilné operačné systémy ako posledný. Jeho pozíciu na trhu to jasne ovplyvnilo. Nie je však systémom ktorý by nejak zaostával, práve naopak. Je svižný aj na málo výkonných zariadeniach, prehľadný a pohodlne sa používa. Dá sa povedať že WP je nedoceneným sytémom a užívatelia prehliadajú zariadenia na ktorých je nainštalovaný.

Jedným z hlavných dôvodov prečo je tomu tak, je menší počet aplikácií oproti konkurečným systémom iOS a Android. A tu sa dostávame k tomu čo by Microsoft chcel pravdepodobne zmeniť. Zdá sa že spoločnosť nemá inú možnosť ako umožniť Androidovým aplikáciám inštaláciu na WP. Je to veľmi veľká zmena a treba podotknúť, že WP nie je otvorenou platformou ako Android. To znamená že malware prakticky nemá otvorené "vchodové dvere" na napáchanie škôd a teda WP antivírus ani nepotrebuje.

Všetky informácie sa však nesú vo fáze dohadov. Ale známe "ani lístok sa bez vetra nepohne" tu určite je. MS pravdepodobne pracuje na implementovaní Androidových aplikácií podobne ako to spravila spoločnosť BlackBerry pre OS 10. BlackBerry sa rozhodla implementovať obchod pre Androidové aplikácie do OS 10. Má to však jednu výhodu. OS 10 je založený na Androide a aplikácie tak nepotrebujú žiadne dodatočné tweaky.

MS chce určite kontrolovať Androidové aplikácie tak ako doposiaľ vlastné. Musí teda vyvinúť spôsob ako priviesť tieto aplikácie do Windows Phone Store. Vôbec nie je teraz jasné ako to má fungovať a nejasné ostáva aj to či budú všetky aplikácie funkčné. Jedna vec je zatiaľ jasná a to, že MS chce mať na svojom WP 10 len jeden obchod. Nie je to však také jednoduché ako sa môže zdať.

Ak sa MS s týmto úspešne popasuje, zanikne jeden z hlavných dôvodov prečo nemať zariadenia s Windows Phone. Windows Store a Windows Phone Store majú približne 525 000 aplikácií. Google Play má takmer 1,3 milióna a pre iOS je dostupných o niečo málo menej. Je tu ešte jeden veľký otáznik ohľadom umožnenia Androidových aplikácií fungovať na WP.

Ak MS dokáže upraviť WP tak aby mohli Androidové aplikácie fungovať bez problémov, potom vývojári pracujúci na vývoji aplikácií pre Windows Phone Store nebudú mať dôvod takéto aplikácie ďalej tvoriť. Zdroje blízke Microsoftu ale vravia, že MS chce pre vývojárov spraviť Windows Phone Store viac príťažlivejším a inšpirovať ich pre tvorbu aplikácií aj naďalej. Čo všetko a ako Microsoft plánuje ostáva zatiaľ zahalené rúškom tajomstva až do oficiálneho odhalenia. Jedno je však isté. Windows Phone má pred sebou svetlú budúcnosť a záleží len na tom, ako spoločnosť k vývoju pristúpi.

Zdroj: softpedia.com

Komentáre (17)
pe3kx
Dá sa povedať že WP je nedoceneným sytémom a užívatelia prehliadajú zariadenia na ktorých je nainštalovaný. ku tejto vete by som dodal, ze je to vlastne chyba zakaznikov ze nechcu windows
heisenberg
pobavilo :D
Hynix
Mal som moznost sa trochu pohrat s WP, a musim povedat ze je naozaj celkom svizny a nemrzne, ale to je asi tak vsetko co je na nom dobre. System je nudny, slabo prisposobitelny a z pohladu UX zle navrhnuty a samozejme stale chybaju niektore klucove apps.
Džamale
asi preto mam WP 8.1. V tej cene ako mam teraz telefon s WP som mal androidove telefony a to zamrzanie, sekanie a mnohokrat aj problemy vôbec ukoncit hovor lebo mobil zamrzol ma uz nebavilo. Ked na mna vyskocila hlaska "aplikacia budik prestala pracovat" toho uz bolo dost. Android potrebuje dobry HW a odladenu romku aby dobre fical a dalo sa nan spolahnut. Lenze cena je inde. Ale zase WP je strasne nudny, chybaju dolezite aplikacie alebo niektore, ktore nechybaju su lepsie spravene na android. Ja potrebujem hlavne svizny system a mobil na telefonovanie, sms, net a maily. Nepotrebujem si ho prisposobovat a kazdy tyzden nahravat novu romku alebo 500 aplikacii. Keby neni apple taky predrazeny tak by som bral iphone.
wp user
Tak o tom mrznutí to nie je pravda. Dlhé roky som používal android a pred rokom som prešiel na lumia 925 lebo som chcel svižný, rýchly a spoľahlivý os. No po prvých dňoch používania som bol sklamaný z jednoduchosti wp keďže nemá ani len základnú appku na stopky. Potom však došla aktualizacia na 8.1 a prišlo k podstatným zmenám k lepšiemu no stále to nie je ono. No hlavná vec prečo by som už nešiel do wp znovu že tdlefón má dosť veľké softwareové problémy . Mrzne padajú aplikácie niekedy ani nezobrazí ž niekto volá a telefón má problémy so signálom. Podpora android aplikacii je skelá no som zvedavý že za akú cenu, keď ms má problematický vlastný os.
gammaray
Tiez mam 925 a tebou popisovane problemy sa mi ani raz nestali. Vsetko ide tak ako ma, svizne bez zasekov a inych vyruseni.
sohoenter@onms
Uz teraz je mozne bezat na win 7/8.1/10tp aplikaciu bluestacks ktora je emulatorom pre android, cize staci MS kupit tuto firmu a ma to vyriesene, bez tak by po uvedeni Win 10 s moznostou pustania android app, stratila tato firma vyznam Myslim ale ze googlu to jedno nebude a takyto krok MS bude sabotovat
RusnakCOBRA
Da fuq? BB OS 10 je zalozeny na Androide? What?? to je samostatny OS s tym ze ma v sebe dodatocne virtualku Androidu, teda Dalvik runtime, podobne ako Adobe AIR, aby to behalo aplikacie ktore su pre tieto "systemy" spravene. inak BB10 nema s Androidom nic spolocne a uz vobec na nom nie je zalozeny.
Effe
Úplný súhlas, BB 10 rozhodne na androide založené nie je a len doplním že chvála Bohu.
Bird
no už len na windowse treba nenažrané, neúsporne naprogramované android aplikácie. nech si ich nechá google. MS radšej nech viac investuje do vývoja vlastných
Ivostefo11
Už sú zúfalí z toho, že WP kúpi 1/100.
lojzo
Nemyslim... Podla mna to je tak 1/6 wp 3/6 android a 2/6 iOs... Neni zas tak pozadu ten WP...
Ivostefo11
2/6 iOS? To je 33%, to si ako fakt myslíš, že na Slovensku si môže dovoliť kúpiť iPhone každý tretí? Zobuď sa z toho sna...
hatatitla
Také divne info. OS 10 je založené na droide ? Ze výhoda androidu je viac aplikacii ? Ved polovica sú nepotrebne alebo nefunkčné sracky. Bez urazky ale tento článok patrí do nového času alebo iného bulvaru hneď vedľa článku ze pri Košiciach pristalo ufo. Okolo win 10 už bolo toľko rôznych info a každé iné . Kdovie prečo si da niekdo toľko namahy to vymyslat. Ja dufam ze to nakoniec bude všetko ok sám mam lumiu a tesim sa na to. Na retardovane pripomienky zastancov linuxového pasvilu Android nebudem reagovať.
Qubo456
absolútne s tebou súhlasím :)
aa
Talze aby som mohol spustat android aplikacie tak by som si mal kupit windows phone 10?
Mihail
Na PC uz nieco take funguje... http://cur.lv/fy1li
Pridať nový komentár
TOPlist