Premena vody na benzín, naftu a kerozín realitou

Nemecká spoločnosť Sunfire GmbH dokáže premeniť vodu na palivo.

Tradičných spaľovacích motorov sa zrejme tak ľahko nezbavíme. A to z dvoch dôvodov. Prvým sú ropné spoločnosti, ktoré kým nevyťažia poslednú ropu a plyn, budú neustále tlačiť na ponechanie si tohto biznisu a tým aj spaľovacích motorov. Druhým dôvodom je výroba paliva z vody. Nemecká spoločnosť dokáže vyrobiť z obyčajnej vody benzín, naftu aj kerozín (letecký benzín). Alternatívnych pohonov je už viac ako dosť, no tradičné spaľovacie motory tu ešte dobrú chvíľu pobudnú.

Sunfire vyrobí syntetické palivá bez znečistenia životného prostredia, čo je veľkým plusom. Spoločnosť sídliaca v Drážďanoch používa na výrobu súpravu, prvú svojho druhu, nazvanú "Power to Liquid". Technológia premieňa vodu a oxid uhličitý na kvapalné uhľovodíky - syntetický benzín, naftu a kerozín. Technológia je založená na Fischer-Tropschovom procese, ktorý bol vyvinutý ešte v roku 1925 a kombinuje sa s pevnými oxidačnými elektrolytickými článkami (SOECs). Tie sú používané na prevod elektrickej energie (dodávanej obnoviteľnými zdrojmi ako sú vietor či solárna energia) na paru.

Následne je kyslík z pary odstránený pre výrobu vodíka. V ďalšom kroku sa vodík používa na zníženie emisií oxidu uhličitého získaného z atmosféry, vyzrážaného v zariadeniach rôznych fabrík alebo sa získa zo spracovania odpadov plynu. Premení sa na oxid uhoľnatý. Výsledný H2 sa spoločne s oxidom uhoľnatým syntetizuje na vysoko čisté palivo použítím Fisher-Tropschovho procesu. Prebytočné teplo sa opätovne využije na výrobu pary, čím sa zabezpečí až 70% účinnosť celého systému.

Súprava na výrobu paliva je len demonštračná, na predvádzacie účely. Dokáže recyklovať 3,5 tony CO2 za deň a vyrobí približne jeden barel paliva denne. Spoločnosť sa snaží získať investorov na výrobu väčších výrobných staníc a začať ponúkať takto vyrobné palivá verejnosti.

Zdroj: cnet.com, sunfire.de

Komentáre (19)
Hrochy
USA nieco obdobne vyuziva na mori pre vacsie bojove lode (niekde som tuto info zachytil).
Qubo456
hej hej, to som aj ja niekde zachytil :-)
M1ch4l
A o tych technologiach, co USA dali mimozemstania (a maju ich v Area 51, samozrejme), nam nenapises? K clanku: Preco nie. Elektricke auta sa najskor musia stat praktickymi, aby mohli nejako vyrazne ovplyvnit trh. V podstate musi byt zmazany rozdiel medzi palivovym a elektrickym autom, co do pouzitelnosti.
Mif
elektricke auta by boli davno pouzitelne ak by im bolo dovolene. Vsetko je to iba umelo drzane ropnymi spolocnostami.
PCFans
Co mate do certa s tymi ropnymi spolocnostami.Japonci,Cinania,Korejci,tvrdo platia za dodavky ropy,plynu.Keby nieco take bolo realne tak sa toho chytia ako prvy.Ropne monopoly sa modlia aby nasli nove a rentabilne naleziska a ostatne to maju v pazi.Ziadny muzi v ciernych limuzinach pre nich nepracuju.
Mihail
Uz Nikola Tesla vyrobil prvy elektromobil, ktory jazdil pomocou dalsieho Teslovho vynalezu uplne zadarmo...no bohuzial sa mu prave tieto vynalezy stali osudnymi... http://cur.lv/fw3uz
einthor
z vody????? a ten oxid uhlicity sa vam v nadpise kde strati?
Achelan
http://www.teslamotors.com/
Lyzicka
to nie je dobry priklad. vsetky elektricke auta stoja priblizne trojnasobok toho co porovnatelne spalovacie... a este s tym nedostatkom ze maju v porovnani s tymi spalovacimi podstatne mensi dojazd
VaseSvedomie
bohovský preklad, takže to teraz vyznieva ako samé táraniny
Stanley099
autor musí sledovať viac, ked chce písať o tomto, najväčšie ropné spoločnosti investovali do fondov na obnoviteľné zdroje a elektropohony,... čiže oni sa pripravujú na prechod a nový biznis
Brazik
No akú údržbu si vyžaduje elektromobil a akú autaa so spalovacimi motormi!? Koľkých ľudia potrebujú jazdiť na jedno tankovanie 1000 ci len 500km?
DieselO2
Kúpim si to do Liaz-ky
ARB
Niekde už neviem kde som čítal že v jednom litri vody je 10 na 26x (to je 26 núl) viac energie ako v jednom litri benzínu..
Okolosediaci
"Následne je kyslík z pary odstránený " WTF za nezmysel ?!? Voda sa z tekutého skupenstva premení na PARU, NIE NA 2 VODÍKY A 1 KYSLÍK !!!
MilanXY
Čo si pamätám z dokumentárnych filmov, tak sa syntetický benzín vyrábal cez 2. sv. vojnu v Nemecku. Neviem na akom princípe, ale možno toto je len vylepšenie staršieho procesu
BranoBB
Nemci ho vyrábali z uhlia
passco
Ja si pamätám, že Nemcov zasobovalo USA
Jodem54
Ja si jsem vedom, ze NASA se snazi najit vodu na jinych planetach, jako napr., Mars, protoze potrebuji palivo na dalsi a o hodne delsi lety do vesmiru. Takze vyrobit palivo z vody by asi nebyl zaden problem, ale my to asi hodne dlouho neuvidime....
Pridať nový komentár
TOPlist