Photoshop priamo v prehliadači? Adobe a Google na takom pracujú

 
Páčilo by sa vám ovládať Photoshop len cez Internetový prehliadač a bez potreby vysokého výpočtového výkonu? Adobe a Google na takomto Photoshope pracujú, zatiaľ však len pre vzdelávacie inštitúcie.

Grafický program Photoshop je asi najznámejší medzi širokou verejnosťou. Ide o drahý a pomerne náročný program kedy niektoré jeho súčasti vyžadujú vyšší výpočtový výkon. Práve to je problém, ktorý sa snažia odstrániť Adobe a Google. Obe tieto firmy pracovali asi 2 roky na Photoshope pre internetové prehliadače a sú takmer hotoví.
 
 
Tento "internetový" Photoshop je zatiaľ vyvíjaný hlavne pre vzdelávacie inštitúcie, ktoré nie vždy majú k dispozícii potrebný výkon. Službu nazvali Photoshop Streaming čo veľmi vystihuje princíp fungovania. Aplikácia je stiahnutá s Chrome Web Store a po jej otvorení je užívateľ pripojený na server, na ktorom je zapnutá desktop verzia Photoshop CC 2014. Užívateľské rozhranie tohto Photoshopu je následne zachytávané ako video a prenášané späť k užívateľovi. Akcie užívateľa prenáša javascript a odosiela ich späť na server kde sa vykonajú požadované akcie.
 
Vďaka tomuto systému môže Photoshop pracovať prakticky v akomkoľvek webovom prehliadači, dokonca aj v Chromebookoch. Autori projektu tvrdia, že ich práca je hotová na 90%. Takýto Photoshop má samozrejme svoje obmedzenia. Photoshop Streaming dokáže zatiaľ pracovať iba so súbormi uloženými na úložisku Google Disk avšak Adobe dúfa, že časom sa pridá podpora aj pre iné cloudové úložiská. 
 
 
Aplikácia tiež nepodporuje niektoré funkcie ako napríklad tlačenie dokumentov alebo procesy, ktoré vyžadujú GPU ako napríklad 3D funkcie. Ostatné funkcie ako masky či Camera Raw sú dostupné avšak samozrejme treba počítať s určitou dávkou oneskorení pri práci.
 
Adobe bude Photoshop Streaming testovať pol roka vo vzdelávacom sektore. Na základne spätnej odozvy bude program vylepšovať a po čase, ak budú užívatelia aj Adobe spokojní sa možno dočkáme aj komerčného nasadenia.
 
Zdroj: theverge
 
Komentáre (2)
Marksun
ale predsa podobne riešenie je už dávnejšie http://apps.pixlr.com/editor/
Marksun
Niečo podobne už preda existuje istý čas. http://apps.pixlr.com/editor/
Pridať nový komentár
TOPlist