Zistite či vás sleduje vláda, alebo ste terčom niekoho iného

Špehovanie vládnych počítačov, rôznych organizácií či nepohodlných aktivistov je na dennom poriadku. Tento softvér odhalí nebezpečný kód.

Za vývojom softvéru stojí nemecký vývojár Claudio Guarnier. Rozhodol sa že pomôže novinárom, ochrancom ľudských práv a iným organizáciám zistiť či ich počítače nie sú sledované. Vlády ale aj iné organizácie sa aktívne zúčastňujú sledovania aktivity rôznych ľudí či iných organizácií, ktoré su pre nich nepohodlné. Netreba zabudnúť hlavne na NSA a kauzy, ktoré sú aj tak len špičkou ľadovca.

O softvéri informovala agentúra Amnesty International. Jedná sa o nástroj Detekt, pomocou ktorého zistíte či ste terčom sledovania. Softvér sa zameriava na detekciu iných škodlivých kódov aké bežne hľadajú antivírusy. Aplikáciu si stiahnite na stránke tvorcov. Detekt spustite pod administrátorskými právami, vypnite internet a taktiež aj antivírusový program. Skenovanie môže zabrať aj pol hodinu v závislosti na výkone PC. Ak program nájde infiltráciu, upozorní na ňu a vypíše aj doporučenia ako máte ďalej postupovať.

Nájdené infiltrácie


Detekt nie je určený na odstránenie infiltrácie, vypíše len doporučenia ako sa ďalej správať po zistení škodlivého kódu. Určený je aspoň zatiaľ len pre Windows. Nie je známe či tvorcovia pristúpia aj k vývoju na iné platformy. Softvér už našiel infiltrácie v rôznych počítačoch aktivistov, vlád či vedcov po celom svete.

Zdroj: amnesty.sk

Komentáre (5)
6000
skúsil som to dva krát a zakaždým BlueScreen a tomu súboru "detekt" nerozumiem vôbec
peto166
fuh... chvala bohu akurat som kupil novy disk a najnstaloval novu piratsku verziu windows 7... tak snad ma este nesleduju... :O
M1ch4l
a ako vieme, ci prave tento software nahodou nie je skodlivy? :D
gammaray
Dobra otazka, mna to tiez napadlo :D ...ved to ze nevieme :D
Lyzicka
znie to silne pofiderne... preco by som mal pouzivat toto a nie napr. spybot, ktory skodlive kody aj odstrani?
Pridať nový komentár
TOPlist