Maďarom protesty zatiaľ pomohli, zdanenie internetových dát odložené

 
Maďarský premiér Viktor Orbán po vlne niekoľkých protestov poľavil a oznámil, že navrhované zdanenie internetových dát bude odložené a prerokované v budúcom roku.

"Táto daň v súčasnej podobe nemôže byť zavedená pretože vláda chcela rozšíriť telekomunikačnú daň, ale ľudia ju vidia ako Internetovú daň", vyjadril sa dnes premiér Orbán pre rádio Kossuth. "Ak niečo ľudia nemajú radi a ešte to aj považujú za nerozumné, potom by to nemalo byť spravené. Daň musí byť upravená. Musí byť stiahnutá a nebudeme sa tým teraz zaoberať". Premiér tiež dodal, že daň z Internetu nemali platiť občania ale poskytovatelia služieb.
 
Viktor Orbán
 
Návrh maďarskej vlády pôvodne počítal so zdanením každého preneseného gigabyte sumou 150 forintov (cca 0,5€). Toto zdanenie by malo priniesť do štátneho rozpočtu sumu od 6,3 milióna eur až po 570 miliónov eur nakoľko prognózy sa výrazne líšia. Proti zdaneniu sa však postavilo asi 100 000 občanov, ktorí v utorok okupovali ulice Budapešti. Vláda na tento tlak zareagovala a stiahla návrh zákona, o ktorom bude znovu diskutovať budúci rok v januári pričom tému by chceli uzavrieť najneskôr do polovice roka 2015.
 
"Existujú dve otázky. Otázka regulácie Internetu, čo môže a čo nemôže byť urobené a finančná otázka internetu. Naozaj by sme mali vidieť kde idú obrovské zisky vygenerované online a či existuje spôsob akým časť z týchto ziskov udržať v Maďarsku a naplniť nimi rozpočet", vysvetlil Orbán.
 
Na upustenie od zdanenia reagoval okrem maďarských občanov pozitívne aj viceprezident Európskej komisie Neelie Kroes, ktorý ho opisuje ako víťazstvo pre Európu: "Som veľmi rád za maďarských občanov. Ich hlasy boli vypočuté. Som hrdý na to, že Európska komisia hrala pozitívnu rolu v obrane európskych hodnôt a digitálnej Európy".
 
Zdroj: theverge
 
Komentáre (3)
passco
Pacilo sa mi kolko ludí tam protestovalo .. Ked prídu s tymto napadom u nás som zvedaví kolko ludí príde na protest typujem ze 300
Fremen
tipujes spravne :) a aj dopadneme ako tych 300 spartanov :(
Dafter
ten jeho dodatok: ze ludia nemali platit tuto dan ale poskytovatelia sluzieb, taku blbost som este nepocul, a co mysli ze kde si ty poskytovatelia sluzieb nahradia tieto vydavky navyse? no preco u zakaznikov.....
Pridať nový komentár
TOPlist