Samaritans Radar: Aplikácia, ktorá hľadá samovrahov na Twitteri

Webová aplikácia identifikuje frázy a kľúčové slová, ktoré môžu naznačovať že užívateľ trpí úzkosťou a má samovražedné sklony. Navyše dokáže upozorniť ľudí z okruhu priateľov.

Webovú službu Samaritans Radar spustila charitatívna organizácia, ktorá pôsobí v USA a prevádzkuje krízovú linku bezpečia. Záujemcovia môžu vyplniť krátky registračný formulár a umožniť prístup aplikácie k svojmu kontu na Twitteri.

Aplikáciu vyvinula agentúra Jam. Služba bude analyzovať frázy a kľúčové slová uvedené v tweetoch. Ak narazí na výrazy, ktoré bývajú obsiahnuté v správach ľudí, ktorí uvažujú o samovražde, odošle e-mail s varovaním a odkazom na tweet vrátane všeobecných rád, ako ďalej postupovať. Ide tak v prvom rade o určitú formu poradenstva.

Medzi rizikové slovné spojenia boli zaradené nasledovné výrazy: unavený zo samoty, nenávidím sa, depresívny, pomôž mi a potrebujem sa s niekým porozprávať. Algoritmus sa má ďalej vyvíjať v najbližších mesiacoch, aby sa zabránilo falošným podozreniam.

Zúfalí ľudia často volajú o pomoc práve na sociálnych sieťach. Ich správy sú však v záplave iných prehliadnuté.

Aplikácia je zatiaľ iba v „plienkach“ a nedokáže vyhodnotiť kontext správy. Môže sa teda stať, že vtipný príspevok obsahujúci niektoré z „rizikových“ fráz bude vyhodnotený ako zámer spáchať samovraždu.

„Twitter podporuje spoluprácu s organizáciami zaoberajúcimi sa online bezpečnosťou a digitálnym občianstvom. Organizácia Samaritáni má dlhodobé renomé v podpore ľudí v núdzi. Je skvelé vidieť podporovanie ľudí v digitálnom priestore,“ vyjadrila sa Patricia Cartes, šéfka globálnej bezpečnosti spoločnosti Twitter.

Aplikácia je zatiaľ dostupná iba v anglickom jazyku a zameriava sa najmä na používateľov vo veku 18-35 rokov vo Veľkej Británii, ktorí predstavujú najaktívnejšiu skupinu na sociálnej sieti Twitter. 

Zdroj: Theguardian

Pridať nový komentár
TOPlist