Gigabyte má prvú mini-ITX GTX 970

Spoločnosť si zaistila prvenstvo pri vytvorení mini-ITX modelovej rady GTX 970. Výkon, chladenie, spotreba sú na úrovni.

GTX 970 má TDP 145W a tak Gigabyte mal o motiváciu naviac spraviť niečo pre malé skrinky. Nemusel toho ani veľa uberať z pôvodnej GTX 970. Usporiadanie VRM obvodov nie je tak prepracované a ani chladič nevyniká, ale ani to nebráni tomu, aby bola karta pretaktovaná. Gigabyte ju predáva nastavenú na základnej frekvencii 1076 MHz s Boost na 1216 MHz. Pre porovnanie má referenčná GPU 1051 MHz s Boost 1178 MHz. Aj keď to nie veľa, značí to že Gigabyte si v dizajne verí. Takto pretaktovanej karte stačí jeden 8 pinový PCI-E konektor.

O chladenie sa stará WindForce 3x, ale z troch ventilátorov mu ostal len jeden. Je to rozumné riešenie nakoľko aj dva ventilátory by boli na tak malú kartu zbytočne veľa. Čo sa týka pasívu ten je upravený po vzore WindForce 3x a zachováva si trojuholníkový systém chladenia. Od jadra do pasívu vedú 3 heatpipes. Dve sú 8 mm hrubé a jedna 5 mm. Nie je jasné akú metodiku merania Gigabyte zvolil, ale po internom testovaní zverejnil aj teploty. 62°C pri hraní Metro Last Night oproti referenčnej karte ktorá dosahovala 76°C. Rozdiel je to pekný až neuveriteľný, no tak či tak reálny domáci test môže ukázať iné čísla.

Karta zaberá dva sloty a na šírku má len 12 cm čo je celkom slušné. Napríklad Asus a MSI takto tenké grafiky nemajú. Čo sa týka pripojiteľnosti grafika si zachovala všetky porty z referenčnej karty a to 2 DVI, 3 Display porty a HDMI. Nie je ani nejak predražená a u nás bude stáť okolo 330€. Ak teda plánujete počítač týchto rozmerov a chcete sa aj hrať, možno je to voľba na zváženie.

Zdroj: tomshardware.com

Pridať nový komentár
TOPlist