K USB konektoru typu C si pripojíte aj 5K monitor

 
Nový očakávaný konektor má okrem jednoduchého zasúvania do portu vďaka symetrickému tvaru niesť zo sebou aj inú špecialitu. Je ňou schopnosť prenosu videa v rozlíšení až 5K.

Nadchádzajúca generácia USB konektorov môže nahradiť iné typy video výstupov ako HDMI, DVI či DisplayPort. VESA totiž oznámila, že technológia DisplayPort umožní USB konektorom typu C prenos audio a video signálov a to až v rozlíšení 5K. 
 
 
Prenos videa v takto vysokom rozlíšení bude dosiahnutý využitím rozšírenia DisplayPort Alternate Mode, ktorý je špecifikovaný v USB Power Delivery 2.0. Toto rozšírenie dovoľuje aj iným ako len "USB signálom" aby boli prenášané USB káblom. Rozšírenie DisplayPort Alternate Mode tak môže využiť 2, 3 či 4 linky USB kábla s konektorom typu C na prenos zvuku a videa. Zároveň však ten istý kábel bude stále prenášať "USB dáta" a 100W napájanie. Jednoducho povedané - DisplayPort dáta sa budú prenášať vo vnútri USB kábla. Spočiatku sa počíta s prítomnosťou DisplayPort 1.2a štandardu, ktorý poskytuje rýchlosť 5,4Gbps. Neskôr by sa však mal objaviť aj nedávno oznámený DisplayPort 1.3 s rýchlosťou až 8,1Gbps.
 
Podľa organizácie VESA bude dokonca pre monitory podporujúce DiplayPort Alternate Mode možné prijímať cez USB aj HDMI, DVI alebo VGA signál pomocou patričných adaptérov. Z takéhoto univerzálneho USB konektoru typu C by mohli ťažiť najmä tablety či iné malé zariadenia, na ktorých nie je miesta nazvyš pre samostatné konektory rôznych typov. Nové konektory s podporou tejto funkcie však zatiaľ nie sú na trhu no vyzerá to tak, že ich výroba je na spadnutie.
 
Zdroj: theverge
 
Pridať nový komentár
TOPlist