Prečo Pirate Bay stále funguje?

Najobľúbenejšia pirátska stránka je stále neohrozene "number one". Dôvodom je jej odolnosť voči razii.

TPB sa radí dlhodobo ku TOP 100 najnavštevovanejším stránkam celosvetového internetu. Svoju funkčnosť si drží aj napriek všetkým nepríjemnostiam, aké za svoje fungovanie zažila. A že ich nebolo málo to vie každý. Stránka v súčasnosti beží na 21 virtuálnych strojoch operujúcich priamo z cloudu. A presne to je eso v rukáve pre TPB. Nebolo tomu tak vždy. Pred dvomi rokmi sa tím stránky rozhodol zmeniť celú infraštruktúru a vsadiť na rozmáhajúci sa cloud.

Nákup drahého hardvéru bol razom zmietnutý zo stola a TPB sa "stratilo" v cloude u poskytovateľov po celom svete. Výhody zmien znamenali ušetrenie financií, menšie riziko nedostupnosti stránky, flexibilitu stránky v mene rýchleho presunu ku inému poskytovateľovi a v neposlednom rade jej nedostupnosť voči razii. Najväčšie riziko bolo v čase presunu stránky, kedy TPB malo dedikovanú stránku zobrazujúcu hardvér a nastavenie servera, čo mohlo spôsobiť v tej dobe problémy.

Súčasnosť už nič také neumožňuje a TPB nevlastní žiaden hardvér, ktorý by sa dal zhabať. Takže 21 virtuálnych strojov je rozmiestnených po celom svete u rôznych poskytovateľov. Pred dvomi rokmi pri presune do cloudu malo TPB o 4 virtuálne stroje menej. Dnes hlavne kvôli vyššiemu trafficu ich počet narástol. Na ôsmych strojoch beží stránka, vyhľadávanie obsluhuje ďalších šesť a databázu majú na starosti dva. Zvyšných päť je pre vyrovnávanie záťaže, štatistiku, proxy port 80, úložisko torrentov a pre kontrolu.

Dokopy je k dispozícii 182 GB RAM a 94 jadier. Dátové pole má kapacitu 620 GB, no nie je naplno využité. Všetkých 21 virtuálnych strojov je u komerčných poskytovateľov cloudu, ktorí ani len netušia že hostia Pirate Bay. Všetok traffic ide cez vyrovnávač záťaže, ktorý kryje všetko čo ostatné virtuálne stroje robia. To taktiež znamená, že žiadna z IP adries poskytovateľa hostingu nie je verejne spojená s TPB.

Serveru torrentfreak.com bolo taktiež prezradené, že súčasné nastavenie systému TPB pracuje veľmi dobre a bez problémov. Sem tam síce nastanú malé nepríjemnosti, ktoré však neznamenajú veľké riziko. Aj keby nastal prípad že polícia bude chcieť zhabať hardvér poskytovateľa, tu sa ukáže práve flexibilita presunu ku inému poskytovateľovi kľudne aj na opačnom konci sveta. Pirate Bay je teda stále o krok vpred.

Komentáre (20)
Qubo456
Jeeeee !!! to je super... veľmi ich obdivuje, ľudia čo sú o krok v pred, a neboja sa otvoriť... vďaka nim funguje vše jak má ...
Toman
Boch zehnaj TPB!
jojooo
Vivat Pirate Bay
DrStevko
Nech dlho žije a my s ním... :D
passco
Toto sú borci !! Zaslúžia si rešpekt
Blodmoney
nakupuj u pirátov
SamyBACKDOORjeTAM
Len vela zavirenych veci je tam vacsinou su akoze pirati ruske cinske tajne co tam daju som so zadnymi vratkami nieze vas budu oberat o prachy ale cez vas komp ziskaju pristup k heslam vasej firmy takze sa zobudte neni vsetko tak ruzove ako sa zda a filmy len tak medzi nami 50giga blue ray ma farebnu hlbku vyssiu ako 9-5gigovy rip cize o kvalite farieb stahovanych filmov sa neda diskutovat su to smejdove veci a ked budu 4k tak kvalita 100giga a 20giga no neviem 8k uz to nebude mat zmysel stahovat tam budu take datove toky ze nestahnete 1film v povodnej kvalite za mesiac a nastane velky navrat diskov
sbmd
Ked si neni uplny retard ziadny virus ti nehrozi. Ked si, zasluzis si ho. Muselo by mi je*at aby som kupoval br disky kazdeho filmu a serialu, ktory si chcem pozriet.
sbmd
S tym navratom diskov si pobavil. Tomu sam neveris.
crystal_night
to si vazne taky saso , ci sa tu strapnujes len tak z nudy ??? zjavne tvojmu nevysokemu IQ usla cela pointa... ale zase tvoj nick by mohol byt kludne : TRUHLIK
crystal_night
SamyBACKDOORjeTAM - seriozne - zmen si nick na TRUHLIK alebo TRAPKO ... to totiz tvoje duchaplne dristy vystihuje najlepsie... Pointu clanku aj tak nechapes - tak naco sa k tomu vyjadrujes ?
Laskykvet
Ked si kkt a pouzivas namiesto operacneho systemu jeden velky backdoor zvany BImbows tak sa necuduj ze tam mas aj virusy :)
lacikaboss
darmo, machri...
etpozemstan
Pretože originály sú neúmerne drahé
Marcus Aurelius
Ja si stiahnem z internetu napríklad - Chopin koncert E mol, naštartujem klavír a mám štvrť roka čo robiť.
spencer
vytetovať si ich na žaluĎ ? :) fakt , mám ich rád , neboja sa a byť o krok vpred v dnešnej dobe pred tými kapitalistyckými zdieračmi je teda frajerina jak s a patri
sdfsdfsaas fwf…
perfect
wr
:) Hlupáci si mysleli že keď zatvoria tvorcov ktorý nič nelegálne nerobili tak že to prestane. TPB tu bude ešte dlho a keď zrušia tpb ako že aj keby sa im to dajako podarilo tak pride niečo nové to nezastavia ani keby chceli.
zifo86
Zaslúžilo by si to aj podrobnejšie vysvetlenie pre laikov ako to celé funguje..
florián (keket)
skutoční majstri super
Pridať nový komentár
TOPlist