13. let Falconu 9

Falcon 9 dnes ráno o 6:52 CET odštartoval na svoju celkovo 13. misiu. Štart prebehol úspešne, nosič SpaceX umiestnil kozmickú loď Dragon na orbitu, z ktorej už sama doletí k Medzinárodnej kozmickej stanici ISS. 

Štvrtá zásobovacia misia Dragonu k ISS s označením CRS-4 nesie zásoby a sériu vedeckých experimentov v celkovej váhe 2216 kilogramov. Spomedzi experimentov vynášaných CRS-4 spomeňme 3D Printing In Zero-G experiment, na preverenie funkčnosti 3D tlače v podmienkach mikrogravitácie. Nákladový priestor Dragonu je rozdelený na natlakovaný a nenatlakovaný. V nenatlakovanej časti, v takzvanom kufri, nesie Dragon 589 kg tažký experiment RapidScat. Ten bude merať rýchlosť vetra blízko povrchu Zeme pre účely monitorovania klimatických zmien na našej planéte.

Po dvojdňovej ceste k ISS bude Dragon po priblížení sa k stanici zachytený jej robotickou rukou (utorok 23.9.). Nasledujúci deň posádka ISS otvorí prielez medzi Dragonom a Harmony modulom stanice. Po vyložení obsahu Dragon naplnia 1486 kilogramami nákladu, ktorý znesie späť na Zem. Odpojenie Dragonu od ISS a pristátie na Zemi je naplánované na koniec októbra 2014. Dragon tak strávi pri ISS približne jeden mesiac.

Dnešný let Falconu 9 pôvodne budil mimoriadnu pozornosť. SpaceX pri ňom plánovala pristátie prvého stupňa na lodi v Atlantickom oceáne. No nakoniec sa tohto zámeru z nezverejnených príčin vzdala. Plán bude realizovaný pri niektorom z nasledujúcich letov Falconu 9.  

Pridať nový komentár
TOPlist