Nová architektúra procesorov AMD príde na budúci rok

Nástupca nie veľmi úspešných „Bulldozerov“ ponesie meno Zen, ukáže sa v roku 2015.

V súčasnosti predávané procesory AMD určené pre výkonné stolné počítače stavajú na architektúre Bulldozer, predstavenej ešte v roku 2011. Tá s malými obmenami v podobe Piledriver architektúry poháňa x86 čipy Opteron a FX. O nástupcovi, ktorý by opäť plnohodnotne konkuroval Intelovským Core procesorom, sa toho doteraz veľa nevedelo.

Na konferencii s analytikmi Deutsche Bank však prezradil prvé informácie o chystaných veľkých novinkách samotný šéf AMD – Rory Read. Najväčšia zmena architektúry výkonných x86 čipov AMD od uvedenia Bulldozerov ponesie meno ZEN a predstavená by mala byť na budúci rok. AMD si teda so súčasnými 32nm procesormi bude musieť vystačiť ešte jeden rok.

Viac technických detailov bohužiaľ zatiaľ nepoznáme, Read však hovoril aj o zmene výrobného procesu. Dnes už voči Intelovským 14nm zastaraný 32nm proces nahradí nový, s veľkosťou stavebných prvkov na úrovni 14nm až 10nm. Využívať má pri tom AMD podobne ako Intel FinFET tranzistory.

Pre rok 2016 je tiež na pláne prvé predstavenie procesorového hybridu dnes označovaného ako K12. Táto architektúra prinesie spojenie tradičných x86 procesorov s ARM jadrami a zameria sa predovšetkým na desktop segment trhu. Dlhodobejšie výhľady počítajú s preniknutím architektúry čipov dnes používaných v smartfónoch a tabletoch aj do výkonnejších počítačov, preto si chce AMD zabezpečiť včas vhodnú štartovaciu pozíciu.

Zdroj: Golem.de

Komentáre (6)
M1ch4l
bude fajn vidiet nieco nove na poli CPU. Som zvedavy.
MQ
Ono to znie pekne, ale stale je to len preslapovanie na mieste. Zmensovanie vyrobneho procesu, je onedlho pri konci svojich fyzickych moznosti. Dalej nas uz rozmery atomov a ich vlastnosti nepustia. Nastastie sa crta moznost zmenit zakladny material. Ci je to uz grafen, alebo germanium http://vtm.e15.cz/germanium-nahradi-kremik-v-cipech-drive-nez-grafen Nanestastie, na to si este pekne dlho pockame. Zaujimavou sa javi aj cesta vlastneho chladenia procesorov, pomocou kvantovej jamy. http://www.svethardware.cz/cip-chladici-sve-elektrony-slibuje-10x-nizsi-spotrebu/39441 Zatial tiez len v laboratoriu.... Pokial sa bude dat carovat s kremikom, bude tu. Az ked sa vycerpaju vsetky jeho moznosti, az potom sa korporaciam oplati zacat pripravovat nove vyrobne linky a procesy. Je to pochopitelne, len skoda, ze to trva tak dlho. Ale raz sa dockame. ;-)
Kalo
Prešľapuje na mieste?? Však majú dosť veľký priestor vo zvyšovaní IPC. Dokonca sa snažia o arm v desktope (aj keď tam je asi nejaká chyba v preklade :D). Takže to určite nevyzerá že by amd prešľapovalo na mieste.
MQ
Pisal som o procese vyroby procesorov ako takych, nie len o ARMe. O chvilu bude bezny 14-10nm vyrobny proces, ale nizsie su uz velke problemy, co priznavaju aj laboratoria vyrobcov. Tam uz naozaj narazaju na hranice moznosti. Ci uz materialov z ktorych sa vyrabaju cipy, alebo na vlastnosti svetla vo vyrobnom procese. Este niekolko rokov sa to bude "sponovat" ale uz teraz je treba hladat nove cesty, zdroje, materialy, vyrobne procesy. Napriklad s tou kvantovou jamou sa da oddialit prechod na iny material, aj iny vyrobny proces. To vsetko pri zvyseni vykonu. Ale dovtedy....cakat.
Shatterhand
Meleš o veciach o ktorých nemáš ani páru.
MQ
Dokaz svoje tvrdenie odkazmi na vierohodne zdroje.
Pridať nový komentár
TOPlist