Bude písanie SMS za volantom odhaľovať radar?

 
Spoločnosť ComSonics z Virgínie prišla s nápadom, ako detegovať vodičov píšucich SMS počas jazdy za volantom. Vymysleli zariadenie podobné policajnému radaru, ktoré dokáže identifikovať frekvencie využivajúce SMS. Má to však pár háčikov...

Ich nápad vychádza z toho, že SMS vydávajú určitý, odlišný signál ako telefónne hovory alebo prenos dát pri surfovaní Internetom. Podobne ako policajné radary, ktoré sú schopné zmerať rýchlosť vozidla, "radar" od ComSonics dokáže zaznamenať tento signál a odhaliť tak vinníka. Systém ma však hneď niekoľko nedostatkov.
 
Prvým problémom by mohli byť hlasoví asistenti. Mnoho smartfónov má dnes možnosť využiť služby hlasového asistenta, ktorý dokáže poslať SMS za užívateľa. Radar by detegoval túto SMS no vodič by v skutočnosti žiadnu nepísal, iba hovoril povely pre asistenta.
 
 
Druhý problém môžu predstavovať aplikácie, ktoré dokážu zaslať automatickú odpoveď v prípade, že volaný nie je dostupný či nemôže z nejakého dôvodu prijať hovor. SMS by tak išla zo šoférovho telefónu, no on by v skutočnosti o tom ani nevedel.
 
Ďalší nedostatok systému by sa prejavil pri viacerých cestujúcich v aute. Radar by identifikoval, že niekto vo vozidle posiela počas jazdy SMS, avšak kto presne to bol? Ak by aj systém vedel identifikovať konkrétny telefón, nemohol ho šofér požičiať spolucestujúcemu, ktorý by písal SMS?
 
Poslednú prekážku predstavujú moderné aplikácie ako WhatsApp, Viber, Facebook, Snapchat a podobne. Aj pomocou týchto služieb sa dajú odosielať správy no tie nekomunikujú prostredníctvom SMS ale pomocou Internetu. Ako som spomínal na začiatku, radar je nastavený tak, aby dokázal detegovať frekvenciu využívanú pri odosielaní SMS.
 
Písanie SMS počas jazdy je samozrejme nebezpečné. Zariadenie od ComSonics však zrejme nebude tou správnou cestou ako donútiť vodičov aby nepísali SMS počas jazdy. Iste, v niektorých prípadoch by radar mohol správne odhaliť vinníka, no určite by sa našlo mnoho prípadov kedy by šoféri našli mnoho výhovoriek, ktoré by využívali slabiny systému.
 
Zdroj: phonearena
 
Komentáre (7)
sabar27
Cize - cele zariadenie je uplne na nic....
xyzzyx
len de bil pocas jazdy smskuje, namiesto toho aby sa pozeral a sledoval diane na ceste pozera na mobil co mava fatalne nasledky a niekedy si tuto de bilitu odse ru aj nevinny.
belaBugar
takze co vlastne vymysleli ? Ako sa to bude dat pouzit ?
emper@r
takze zistili, ze radar ktory by vynasli je nanic...
bum
čo im už totálne j.....e To už fakt nevedia nájsť iný spôsob ako vyberať od ľudí peniaze. Vek kde niekto má na gule a píše sms je podľa mna koko. ale zelené kurvy robia ešte vätšie špinavosti a to nie len v civile ale aj v službe. Ako sa hovorí víno pije vodu káže
passco
Asi tak .. ja by som zariadil keby sa da aby kazdy fízel mal čip a bol sledovaný aby nemohli chrúmať v nejakej tmave uličke.. Náš zákon o cestnej premávke je naozaj dlhý ale mám pocit, že policajti poznajú iba zakon, ktorý zakazuje prekročiť rýchlosť.
DZongo
blbost... ze na inej frekvencii.. SMS aj hlasova sluzba su na tej istej frekvencii akurat servery sluzieb su rozdielne...ich detekcia prebieha na zaklade vstupnych a vystupnych poziadaviek v pakete....
Pridať nový komentár
TOPlist