Mýtus vyvrátený: hranie videohier nezvyšuje kriminalitu, znižuje ju

 
Roky sme mohli počuť reči o tom, ako má hranie násilníckych hier negatívny vplyv na správanie človeka a podporuje ho v konaní kriminálnych činov. Nový výskum nie len, že tieto domnienky vyvracia, ale tvrdí úplný opak.

Výskumníci z univerzity Villanova a univerzity Rutgers sa spojili a priniesli zaujímavú správu. Podľa ich štúdie hranie videohier vplýva na znižovanie násilia. V grafoch nižšie môžete vidieť ilustráciu ich výsledkov. Prvý graf ukazuje predaje hier počas jednotlivých rokov pričom 2 grafy nižšie zobrazujú počet vrážd a prípady zvýšeného počtu útokov. Medzi grafmi vidieť určitý súvis a závery štúdie hovoria o tom, že vždy keď predaje hier dosiahli maximum klesalo množstvo kriminálnych činov. 
 
 
Za zníženou potrebou páchať zločiny môže hranie násilníckych hier ako napríklad GTA či Call of Duty. Tieto a iné hry podobného žánru môžu pôsobiť ako očista. Hráči sa v nich "vybláznia" a vybijú svoje potenciálne násilnícke chute čo ma za následok, že necítia potrebu páchať zločiny v skutočnom živote. Znížené agresívne činy môžu mať však aj prostý dôvod. Hranie hier pripútava mnohých hráčov na dlhé hodiny k monitorom čo znamená, že jednoducho nemajú čas na vraždenie.
 
 
Výskumníci tiež poukazujú na fakt, že vždy keď predaje hier dosiahnu špičku a kriminalita klesá je to trend, ktorý trvá asi 3 mesiace. Do výskumu neboli zohľadnené niektoré trendy ako napríklad ten, že viac vrážd sa deje počas leta.
 
 
Komentáre (9)
maladaptiv
Tieto štúdie... ako keď dvaja študenti počítajú počet aút v špičke (http://bratislava.sme.sk/c/6678924/bratislava-hovori-odvezte-do-prace-aj-suseda.html). Tam môže byť aj oveľa jednoduchšie vysvetlenie. Napríklad, že agresivita vôbec nekoreluje s hrami, akurát keď vyjdú pecky tak väčšina ľudí vo voľnom čase sa hrá a nemá čas na drive-by a podobné blbosti :)
Hrochy
Ked sa niekto hra na PC pred monitorom, nemoze niekoho na ulici zastrelit. Tato studia je dalsia so zbytocnych studii, ktore su vydane len preto, aby autori vykazovali aktivitu.
talianka
ano, mojim snom je byt vedec, najlepsie americky. skumas hovadiny, tvoje vyplody cita cely svet, a este za to aj beries prachy... a k tym pc hram len tolko: ano, ked niekdo drepi pred pc, tak nemoze vrazdit. ale moze si ,,nastudovat,, ako na to, inspirovat sa a potom ist vrazdit. no a ked vidim agresivitu dnesnych deti, tak to sa uz vobec nebudem zamyslat nad vyskumami panov ,,vedcov,,....
passco
Agresivita pochádza hlavne z TV a teda filmov, televiznych novín.. človek ked počuje tie hovná čo tam rozpravajú, tak má hned tlak 200/130 a ma chut zobrat flintu
Espire
kriminalita vznika z neistoty, drog a pod. ziadne noviny a ine detaily.. to mozno iba prispieva ale psychpata/sociopata to z cloveka nespravi.
passco
Kto hovorí o psychopatoch? Vieš kolko normalnych ludí už zobralo zbran do ruk a niekoho zabilo bez toho aby to boli nejaky masovy vrahovia a magori? :D
mamľas
Ani hranie video hier, ani pozeranie brakových filmov, sodomie, nekrofílie, zoófilie nekazí charakter divákov.čo im kazí charakter je vedenie k slušnosti, charakternosti, zodpovednosti a svedomitosti. Najnovšie sa to volá zneužívanie. Choďte mi do riti s takýmito anketami.
orex
Mám námet na ďalšiu štúdiu. Okrem stupidných, agresívnych hier by mohli ešte výskumníci tiež skúmať ako vplývajú na ľudí aj takéto študie a články. Vo mne teda zvyšujú agresivitu, lebo nič na svete ma nevie viac rozhádzať ako ľudská tuposť. A týto výskumníci a aj tý čo o taketo niečo pošlú do sveta sú ľudia, slušne povedané, úplne mimo realitu ...
passco
Oni sa možno len snažili, proste nejakým spôsobom dokázať, že to nie je pravda.. pretože vela ludí to má v hlave vypalené z medií. Mna tiež vytáča, ked čítam ako nejaky magor vystriela školu a povedia, že sa pred tým hral strielačku, ktorá mala nanho vpliv :D
Pridať nový komentár
TOPlist