iPhone 6: rekordné objednávky a dlhé čakacie lehoty

Vždy, keď Apple prinesie na trh nový model iPhone, musí už niekoľko rokov riešiť otázku, či bude predaj vyšší ako pred rokom. V prípade iPhone 6 by to tak malo byť.

„Reakcie na iPhone 6 a iPhone 6 Plus sú neuveriteľné“, vysvetľuje hovorca spoločnosti Apple pre magazín Recode.

Hneď v prvý deň spustenia predobjednávok dosiahli tržby rekordnú úroveň. Platí to nielen pre vlastnú distribučnú sieť Apple ale aj rôznych mobilných operátorov, ktorí potvrdili obzvlášť vysoký dopyt. Konkrétne čísla sa neuvádzajú, pre porovnanie možno spomenúť čísla predchádzajúcej generácie: iPhone 5S a iPhone 5C mali na konte po prvom víkende až 9 miliónov objednávok.

Reklamy mobilných operátorov, ktoré tvrdia, že ak si smartfón objednáte už teraz, budete medzi prvými, ktorí ho budú mať v rukách, nie sú až tak úplne pravdivé.

Tento sľub sa určite nesplní, je už o tom rozhodnuté. iPhone 6 Plus bol už za niekoľko hodín po odštartovaní predpredaja označený ako vypredaný. Čakacie doby pre ostatných, ktorí si ho nestihli objednať hneď, sa vyšplhali na niekoľko týždňov. Kto si ho objedná teraz, bude si musieť počkať až do októbra. Prvá dodávka by sa mala uskutočniť 19. septembra.

Zdroj: Winfuture.de

Komentáre (27)
passco
To bude nejaka marketingová bublina nie? Ved každý hovorí, že ten nový Iphone nestojí za nič :D
MQ
Ak je to pravda, tak sa naplno ukaze pokrytectvo mnozstva apple fans. Doteraz skoro v kazdej diskusii tvrdili, ze lopaty od samsungu a spol. su nafigu, nepouzitelne a podobne. Skoro vsade tvrdili, ze velkost ich milacika je idealna a vacsiu v ziadnom pripade nepotrebuju a asi ani nechcu. Hmmmm. Povedal by som, ze to boli take zurive vykriky zavisti a nasratosti v jednom. Nemohli verejne priznat, ze aj oni by chceli nieco tak velke, ale jedine od apple. Pokial to nebolo od apple, bolo to zbytocne, nafigu a neviem este, ake vyhovorky. A teraz aha, design opajcnuty od konkurencie, lopata ako ostatne a predava sa to ako teple rozky. Dokonca aj tolko zaznavane NFC, z ktoreho div neurobili ich vlastny patent a zazrak vesmiru. Teraz si konecne budu moct fanusikovia vydychnut. Teraz sa budu moct zacat hadat o tom, ze ich lopatka je na pieskovisku ta najlepsia. Ci to je, alebo nie je najlepsia lopatka, necham na hadku deti. Nemam to tak o tom nemozem pisat a posudzovat to. Ale pokrytectvo sa da spozorovat aj bez vlastnenia zariadenia. Samozrejme cest vynimkam, aby som nekrivdil, nasli sa aj slusni a inteligentni diskutujuci. Myslim si, ze tie "najzabavnejsie" diskusie, este len zacnu.
Mučo Mačo
iphone sa nepredava dobre,tak apple vyhodi do seveta spravu,ze sa predava ako nikdy..toto plati na ludi :)
mixal1
jj kupujte lebo nebude ;)
stiv
Od zaciatku s androidom a teraz k apple lopate, uz budem ios ovca :D By ma zaujimalo kolko druhov oviec existuje? BMW ovce, Ferrari ovce.. ci ako? Mne to pride tak ze vzdy ked ma niekto nieco drahsie ako ten druhy co nema uplne najlepsi pomer cena/vykon tak je to zle a vsetci su ovce :D Najviac sa mi pacia ti android fans co ku kazdej "novinke" musia nieco uchvatne napisat lebo ich to zerie aj ked maju papierovo najlepsi telefon na trhu. A perlicka na zaver: aj keby som mesiac zral suche rozky tak si radsej kupim iphone za 800 ako poje___ android za 450. Nastastie sa v takejto situacii nenachadzam :(. Aktualny pripad s mojim 9. mesacnym NEXUSOM 5. Zapnem fotak sfotim, padne appka, fotka nikde. Pisem v messengeri spravu zrazu mi zmiznu chatove hlavicky ci ako sa to vola. Z nicoho nic mi vyskoci hlaska ze hangouts padlo?! WTF KURV_?! Stiahol som vcera nejaky benchmark no cuduj sa svete ani to nedoslo do konca a vypla sa appka a skore 5200. Vyborne. Nemam tam ziadne hry, nikdy som tam nemal ziadne kradnute hry z torrentov a inych sraciek. Mam tam iba par applikacii (o2, noviny, outlook, messenger, shazam, skype..) A este super 3G siet na ktorej mi vydrzi baterka doobedu od rana, vynikaja praca. Nech ma po tychto skusenostiach este niekto pride presviedcat ze mam si kupit dalsi android telefon !!!
MQ
Mozno ta sklamem, ale ovcou ta neurobi vlastnenie telefonu niektorej znacky. Ovcou ta urobi spravanie. Je uplne jedno, ci budes iovca, alebo android ovca, v hlavach to maju vsetky ovce rovnake a vela tam toho nemaju.... To len tak na okraj. K tomu tvojmu Nexusu. Nechova sa tak, ako sa chovaju Nexusy bezne. Trapit sa 9 mesiacov, nereklamovat to, nepytat sa kamaratov, na niektorom fore, ci je to normalne...? Nechce sa mi verit, ze si dobrovolne nechavas nicit nervy. A to uz vraj 9 mesiacov. Bud si tak nekonecne trpezlivy, alebo sa totalne nevyznas a snazis sa svoju neschopnost hodit na znacku. Alebo si vymyslas. Ked sa aj nevyznas, to nie je vada, ani nic nezvycajne, nikto nespadol z neba uceny. Ale nespytat sa, nekontaktovat predajcu, nereklamovat....to je uz na povazenie. Hlavne treba napisat, ze urcite prechadzas na iphone, lebo zly Nexus a zly android.... Co tak zly ja? (to ti nevonia, co?) Ako keby si ho dlhodobo pouzival, vedel o nom vsetko a pod. Ja viem, lebo kamarati hovorili, mal som to na chvilu v ruke a ocarilo ma to, ...a pod. (a potom sa div nad oznacenim iovce) ;-) Uznavam to, ze apple ma HW zladeny so SW a pre ludi, ktori sa nevyznaju (co nie je chyba!) je to pozehnanie. Nemusia namahat svoje sede bunky, len pouzivat zariadenie. Vela ludi si kupuje Nexusy kvoli jednej veci, tou je instalacia systemu Cyanogenmod. Navodov je na youtube, viac ako dost. http://www.youtube.com/watch?v=zExeq5xVjSI http://www.youtube.com/results?search_query=how+to+install+cyanogenmod+on+nexus+5 Bez roota. http://www.youtube.com/watch?v=Jr8zpQxvWO0 Ale ak po tom netuzis, nevies, bojis sa toho (daj to niekomu urobit)....tak je naozaj najlepsie ukoncit to tvoje trapenie. Jednoducho telefon s androidom nie je pre teba. Ci je teraz chyba v konkretnom mobile, alebo v tebe, neriesim. Pri pohlade na tvoju zvlastnu reakciu (skor NEreakciu, len bedakanie nad niecim, co mala vyriesit reklamacia), to ani nema zmysel. Kup si iphone a bud s nim spokojny. To pisem naozaj bez narazok a podryvania. BTW, nepouzivam android, ani WP, ani apple.
stiv
Co si myslis ze som vybalil mobil z folie a od vtedy sa jebabre? Priblizne do leta fungoval spolahlivo, nijak zvlastne / podozrivo. Bateria je slaba/sia ale o tom sa docitas vsade takze nejak som si s tym hlavu nelamal. Aha cize ked mam nexus bez nadstavby a inych sraciek tak si tam musim hodit cyanogenmod lebo ani cisty android nezvlada fungovat na zakladne potreby dobre, no zaujimave :rolleyes Mas pravdu som neschopny si tam dat (dat niekomu urobit) cyan, a preco by som mal?! Ak mi spolahlive fungovanie telefonu nevie zarucit ani cisty, najnovsi (444) android tak sa nemame o com bavit. Tie sracky typu ze iba bedakam to si mozes nechat na doma alebo pre niekoho koho to mozno bude viac zaujimat. To ze android po pol roku sa zacal z nicoho nic babrat je samozrejme moja vina, tomu vravim spolahlivost! Teraz k vyberu telefonu.. co by som si ine mohol kupit? Android uz nie, dik, stacilo + uzasne nadstavby (touchwiz, sense) no musi to fungovat naozaj super (teraz by sa silno hodil komentar od niekoho kto si vcera kupil nejaku android flagship aby prisiel porozpravat o tom ake to je uzasne lebo nikto si nebude kydat na mobil za ktory zaplatil a je presvedceny ze je super ;) chapem aj moj nexus fungoval dobre, a vsetci boli ovce lebo ja mam 4 jadro^^) Windows phone? Ok nezvladne to par veci, aplikacie niesu, nokiacke highend telefony mrkvosoft dojebabre ako vsetko co spadne pod nich. Blackberry, firma ktora melie z posledneho, je to tak! Napr. BB Astro Z30 ma iba dvojjadrovy procesor? Kto ho potom kupuje ked za tu cenu mozem mat 4 jadro od andoridu?! Iba OVCE! + to vyzera ako android telefony niekde na zaciatku.. cely ten ich OS. Tak co si mam ine kupit? Vlastne na tuto otazku ani nemusis odpovedat lebo je jasne ze nic ine ako iphone ked chcem spolahlivost a highend si kupit nemozem. Teraz doleti dalsi androdi fanda a povie ze aky highend ma iphone ked ma dvojjadrovy procesor a 1gb ram.. No naozaj aky? Ked tie "chabe" 2 jadra zvladnu to co zvladaju 4 v androide. Ano 1gb by mohol predstavovat niekde problem ale vraj je to dostacujuce a sys nezerie tolko ram ako v androide. A este hodim dalsiu perlicku na zaver: Ked bol mobil novy som maval okolo 1,3-4 z 2,0GB volnej ram. Dnes mam volne 320 MB prosim pekne! Foto na poziadanie do PM na fore.
MQ
Presne ako som si myslel. Bedakas nad vlastnou neschopnostou. Preco si ho nereklamoval? Na to akosi nevidim odpoved a asi sa to ani nedozviem. Ten CyanogenMode bola len zmienka, nie prikaz, ak dokazes vidiet rozdiel. Zmienka preto, lebo tam sa toho da nastavit podstatne viac, ako v cistom androide. Ale ked nezvladas cisty android, nezvladol by si ani CM. Takze sorry, to bol moj hlupy navrh, zle som ta odhadol. Zvysok je len splietanie niecoho, comu viditelne vobec nerozumies. Uz len stavat na vyslnie pocet jadier, namiesto odladenosti OS ako takeho, je na pobavenie. (mimochodom, vec, ktorou sa chvali aj apple je to, ze aj s malym poctom jadier, je ich OS svizny, lebo je odladeny....na to nezabudaj ) V znackach, ich vyrobkoch, pozadi, ekonomike, OS.... sa tiez nevyznas. Malo RAM s aplikaciami, ktore tam mas? Zalezi od TVOJHO nastavenia OS, ak ti do pamate uklada aj veci, ktore nepotrebujes, aplikacie si tam ukladaju veci, ktore nepotrebuju, dal si aplikaciam pristup ku vsetkemu co vobec na ich chod nepotrebuju, co vsetko ti vlastne bezi na pozadi a pod...s tym ti nepomozem, nastavenia su na tebe, je to tvoj stroj. Povedal by som, ze ked sa tak tragicky nevyznas, daj to niekomu schopnemu. Za to sa naozaj netreba hanbit. Mozno ti ukaze, co vsetko mas zbytocne pozapinane, co vsetko zbytocne bezi, zerie vykon, pamat a pod. Mam pocit, ze si v skupine "ja sam, ja sam...aj ked sa nevyznam." To je potom tazky boj sameho so sebou a nadavanie na niekoho, mozno uplne nevinneho. Nech je to ako chce, nereklamoval si to. A to je jedine tvoja vina. Co si mas kupit? S tym, ako sa nevyznas, tak obycajny mobil, nie smart. Alebo iphone, sice v tom sa tiez nevyznas, ale ked ho uz raz kupis, neopovazis sa nan nadavat, aj keby ti polovica nefungovala. ;-) A stavim sa, ze ten by si pri naznaku problemov bezal reklamovat. Tak preco nie tu? Len tak na okraj. S aplikaciami, ktore vraj pouzivas....naozaj potrebujes smart fon, z ktoreho vyuzijes mozno 10% vykonu? Ako ved tvoje peniaze, rozumny clovek zaplati za to co vyuzije aspon na 50-60 a viac %. Nech ti dobre a co najdlhsie sluzi. Aspon ten iphone. ;-)
Gordon Shumway
Gratulujem k plnohodnotnému a výstižnému porovnaniu Apple vs. Android. Sám by som to lepšie nenapísal. Perfektné a hlavne trefné.
passco
Nič v zlom ale so zalagovaným iOS sa stretávam rovnako často ako s Android barsjakého typu.. A čo som videl reakcie ludia to jednoducho v niektorých prípadoch ignorujú a v iných ich to zase vytáča.. S5 som napr. nevidel žiadny problém. Mal som ich v rukách sice iba 5 a majú tak max. rok. Ja osobne používam CM11 na Samsungu a div sa svetu ziadne lagy. Slape perfektne, sem tam sa na mikrosekundu zasekne ale mfp. Ak chceš použiť vyhovorku typu musím to rootnut do tel. tak si kúp One plus one :)
DanOne
to su symptomyvadnej baterky, nie telefonu/OS samotneho
barbarossa
Ten nexus by si si mal reklamovat mne normalne vydrzal dva dni ked som ho testoval...mam Iphone 4S ale do buducnosti urcite prechadzam na android. Apple ma uz nema jednoducho cim zaujat...
heisenberg
suhlas, ja prechadzam na 4sko naopak
snap-
zaujimave je ze vsetci vlastnici apple vyrobkov mali vzdy vecne problemi zo zariadeniami od inich vyrobcov... ale neustali ze jak to opisuju ze ako keby nic natom neslo robit stale vsetko pada, nic nefunguje,... mne ide WIN 5 rokov bez restartu/BSOD, bez jedineho chyboveho hlasenia priamo windowsu. Android(HTC) ma nikdy nesklamal a uz mam 3ti nerozumiem tomu.
passco
To je ta vsugeracia.. A človek ked to nechce vidieť tak to nevidí .. Ved keby seká aj iPhone, tak by na tomto svete neexistoval jediny genialny produkt a to by mnoho ludí stálo život :D
jajajajaja
boze ludia, vsetko ma svoje plus aj minus, nechapem tieto boje. Sak podstatne aby si kazdy kupil co sa mu paci, ked uz si na to zarobil. Z mojich skusenosti ma android nieco lepsie a nieco horsie ako IOS. Momentalne mam Iphone, ale nehanim ani Android, ved hlavna je ta sluzba aku to cloveku spravi. Neberme sa zas tak vazne, su to len veci, tak o com zas taketo spickovanie. Spamatajte sa
snap-
sak ale na tom neni nic zle nech si kazdy kupi co sa mu paci ale potom nech sa nehada ze si nekupil iphone preto ze sa mu pacil!
Mio2
funny... velmi rad citam vsetky tieto komenty. vzdy sa spomina ios, wp, android... ale nikdy nikto nespomenul blackberry10. nebudem robit osvetu na 'vzkriesenie' mrtveho vyrobcu', ale skusil niekto z Vas BB Z10, Z30, alebo dal si niekto namahu pozriet sa na BB Passport? http://blackberryczech.cz/2014/blackberry-passport-je-nejocekavanejsi-smartphone-letosniho-roku-porazil-iphone-6-i-samsung-galaxy-note-4/ Bol som dlhorocny zastanca androidu a wp a skusil som na kratky cas ios, ale BB10 je neskutocne dobre odladeny system... skusil som Q5 a teraz Z10 a viem, ze 600€ za passport je urcite lepsia investicia ako dat tychto 600€ za cokolvek ine... teda ak sa na telefon pozerate ako na pracovny nastroj a nie centrum pre zabavu... najde sa niekto kto mi to vyhovori? :-D
todo
Plne s Tebou suhlasim. Ja pouzivam BB Q10, rozsohne doporucujem ako pracovny nastroj...nemrzne a ma naj klavesnicu...velmi dobry. Mimo neho oouzivam Samsung S 3....je v pohode...ale je to android a ma svoje nedistatky...ale mob ako taky, je v pohode....dokonca mi baterka vydrzi skoro 2 dni...a to denne volam, cca hod, SMS, Viber, mail....ale dalsi mob bude u mna asi BB ako druhy mob
todo
Plne s Tebou suhlasim. Ja pouzivam BB Q10, rozsohne doporucujem ako pracovny nastroj...nemrzne a ma naj klavesnicu...velmi dobry. Mimo neho oouzivam Samsung S 3....je v pohode...ale je to android a ma svoje nedistatky...ale mob ako taky, je v pohode....dokonca mi baterka vydrzi skoro 2 dni...a to denne volam, cca hod, SMS, Viber, mail....ale dalsi mob bude u mna asi BB ako druhy mob
MQ
BB ti mozem len doporucit. Pouzivam Q10 a je to spickovy stroj. Ten Passport neviem, zda sa mi dost velky, to budem musiet vziat do ruky a rozhodnut sa az potom. Ja cakam na BB Classic. Klavesnica z BB je na nezaplatenie. Ale k iPhonu. Prave som si precital, ako to je s NFC. Sa podrzte a ...neurehocte sa k smrti. "Minulý týden Apple představil nový iPhone 6 a 6 Plus. Obě novinky pojí přítomnost čipu NFC, který se u produktů Apple objevuje vůbec poprvé. Bohužel je již nyní potvrzené, že plně tato technologie nepůjde na iPhonech využít. Technologie NFC slouží nejen k bezkontaktním platbám, ale také ke snadnému párování různých zařízení. Svůj telefon tak snadno spojíte s reproduktory nebo fitness náramkem. Snadno se pomocí NFC sdílejí kontakty či screenshoty displejů. Na to vše jsme zvyklí na telefonech s Androidem či Windows Phone. A minulý týden svitla naděje, že totéž nyní bude možné provádět i s novými iPhony. Jenže bohužel, nic takového dělat nepůjde. Naše zdroje, které již měly tu čest vyzkoušet si nové iPhony a jejich čip NFC, nám potvrdily, že čip NFC je v iPhonech 6 pevně spjat pouze se systémem Apple Pay, což je platební systém nově představený Applem, který však bude prozatím co platný jen v USA. K jinému účelu NFC nebude možné využít a například u nás tak NFC v nových iPhonech nijak nevyužijete. Nezbývá než doufat, že se Apple časem umoudří a zpřístupní čip NFC i pro další úkony." Zdroj: http://nearfield.cz/clanky/iphone-6-ma-konecne-nfc-ale-krome-placeni-nic-jineho-neumi-157 "Takze mile deti, aj ked sa budete stavat na hlavu, aj tak si urobime po svojom. Vase jablko."
altivo
Ja si ho urcite nekupim. :-) vsetko co sa dalo na nom zakazali, zasifrovali, zablokovali. Bez pouzitia iTunes si to nevie ani prdnut. Neda sa to pouzit ako USB kluc, lebo kazdy pocitac musi mat iTunes, inak si do nic nenahrate, ani z neho nevytiahnete. Nepripojite to do hocijakej bezne dostupnej telky s USB a nepozriete si fotky, videa, lebo USB mass storage pre neho neexistuje. :-) Mam Android a som s nim spokojny. Dokaze to co iPhone a trochu viac za polovicnu cenu. BTW: uz nejaky iPhone vie prijimat MMS-sky ? :-)
heisenberg
bež do frasa 1.) telka mi ho berie (najlacnejšia samsung haraburda, tak isto pioneer rádio v aute) 2.) vytiahneš si zneho fotky ako USB MTP tuším (bežné) 3.) nakoniec sa dá používať aj ako USB kĺúč na PC len treba vedieť zopár trikov 4.) mmsky iphone má, no neviem či to ešte niekto používa vzhľadom k dátovým obmedzeniam, ktoré táto služba má Jasneže to nieje android čo sa istých vecí týka, ale netrep keď nevieš.
Pavol Pavol
Kto má iPhone zostane aj naďalej pri iPhone. A ako som sa dočítal v niektorých komentároch tak platí že všetko má svoje plus aj mínus. Ja zostávan aj naďalej pri iPhone a neriešim kto má aký telefón. Ako píše jajajajaja, veď je to len vec.
heisenberg
Aby sa tu nekydalo len na android... trocha mojich skúseností s jablkom a ich spolahlivostou. iPhone 4s ... update na iOS 7 plno zrušených telefónov (apple si to nevedel spraviť) dosrali sa wifi/bt moduly ... spálili sa iPhone 3gs ... update na najnovší iOS momentálne 6.1.6 (cez recovery alebo DFU mod) a opet do polovice týchto deduškov ide blbý baseband, nefunguje vtom žiadna SIM karta... samozrejme ak máme telefón resetovaný cez DFU alebo recovery tak sa nedá ani len aktivovať v iTunes (bez sim karty) iPad prvá generácia ... update na iOS 5.1.1 (alebo tak nejak).... no a padajú aj najzákladnejšie aplikácie ako je Safari stačí otvoriť jednu kartu a trafiť do "zložitejšej" webstránky. proste nepoužiteľné Samozrejme väčšinou pre normálneho používateľa jablčkára tieto zariadenia týmto proste skončili. (povedzme si asi nikto už nemá 3gsko a iPad 1 v záruke čo?). No a tu nasleduje boj s firmwarom a v podstate "ROM"kami ako to poznáme z androidov. Ale stále mám rád jablčkárske mobily/tablety.... len o nich nemám ilúzie.
DrStevko
ó môj bože, ako som videl v článku ten magazín "Recode" hneď som vedel o čo sa tu jedná... skúste si pozrieť recenziu od nich na Iphone6 a6+ a odpadnete od smiechu v akých superlatívoch opisuje tie nové výrobky od Apple, museli im dobre pomastiť vrecká...
jaroslav22
Okolo tejto značky vznikla doslova hysteria. Vyrobca musi doslova slintať finančnym blahom.Bol by som zvedavy ake percento uživatelov v diskusiach preklinaju ameriku a američanov. Mne osobne je Iphone ukradnuty.Skušal som a nic moc .I tunes ? Otrasne a prišerne .Človek aby to stele aktualizoval ,väčšina softov platenych.....dakujem neprosim...
Pridať nový komentár
TOPlist