Monumentálny Super kruh pri Stonehenge

Jeden a pol kilometrový kruh super henge neďaleko známeho Stonehenge, bol aktuálne objavený najmodernejšími technológiami používanými v archeológii.

Slovo Stonehenge sa skladá z dvoch anglických slov stone (v preklade kameň/kamenný) a henge. To druhé znamená praveký rituálny kruhový monument. Novo objavený henge pri Stonehenge začali volať super henge. Slovo super je výstižné, nová kruhová štruktúra je 14 krát väčšia než Stonehenge. 

Výskum prebiehal posledné štyri roky v rámci programu The Stonehenge Hidden Landscape Project Birminghamskej Univerzity. Super henge bol objavený pomocou kombinácie najmodernejších technológií digitálneho mapovania pod zemou skrytých štruktúr a stavieb. Mobilné scanery geomagnetického poľa, radary a lidary našli viac než 50 trojmetrových stĺpov tvoriacich super henge, niektoré z nich ešte stále hlbko pod zemou. Ako pre Nature povedal spoluvedúci výskumu Vince Gaffney To je veľký prehistorický monument, o ktorom sme vôbec nevedeli.


Mobilný magnetometer merajúci malé zmeny v geomagnetickom poli tvorené
archeologickými štruktúrami. Credit: Stonehenge Hidden Landscapes Project

Počas výskumu tiež našli 17 rituálnych monumentov, vrátane "obrovských prehistorických jám" vykopaných možno pozdĺž línií smerujúcich k významným astronomickým smerom. Takým je napríklad smer tvorený východom a západom Slnka počas letného slnovratu. Výskum po jeho skončení poskytne prvú kompletnú mapu historických miest v oblasti Stonehenge, čo podľa Gaffneyho fundamentálne zmení pohľad na tento najvýznamnejší britský archeologický monument. 

BBC pripravuje dvojdielny dokument o tomto výskume s názvom Operácia Stonehenge: Čo leží pod povrchom. Po prvý raz bude vysielaný nasledujúcu nedeľu 21. septembra 2014.

Zdroj: blogs.nature.com, gizmodo.com

Komentáre (1)
Richardo
ale skoda ze správa neuvádza presnú polohu a miesto kde sa to nachádza. Lebo pozerám na to cez google maps a nevidím čo kde je. Ale podobných stavieb je viac aj v Británií, len tie vedľajšie kruhy mi nedávajú logiku. Slovensko má tiež zaujímavosti tohto typu. Najvýchodnejšie polozené miesto podobné na Stonehenge sa nachádza na Slovensku. https://zn.sk/zahadne-kamene-v-holici-ako-slovenske-stonehange/ trebalo by sa venovať aj Holíču, je tam veľa pamiatok a zaujímavých stavieb a rôznych špecialít. Stonehange slovenské je asi najväčší poklad na Slovensku.
Pridať nový komentár
TOPlist