Viete, ako budú použité informácie, ktoré sprístupnite aplikáciám?

Špecialisti na ochranu dát zistili v rámci celosvetového prieskumu, že mnoho aplikácií nedostatočne informuje používateľov o tom, ktoré z ich osobných údajov budú ďalej použité.

Správa Global Privacy Enforcement Network (GPEN) informuje o tom, že 85% z 1211 aplikácií nedostatočne informuje svojich používateľov o tom, aké osobné údaje zhromažďuje a ako ich ďalej používa. GPEN je medzinárodná organizácia vytvorená za účelom posilniť ochranu súkromia a osobných údajov v globálnom kontexte. Skúmali sa platené aj neplatené aplikácie pre Android a iOS.

Z prieskumu vyplynulo, že 60% všetkých aplikácií si pri inštalácii vyžaduje prístup k funkciám súkromnej komunikácie, vrátane zoznamu kontaktov. Takmer 30% aplikácií zhromažďuje viac informácií ako v skutočnosti pre svoju funkčnosť potrebuje. Prečo napríklad aplikácia vreckového svietidla potrebuje prístup k ID zariadeniu alebo informáciám o hovoroch? Aj takéto otázky sa pýtajú kanadskí špecialisti na ochranu dát vo svojom článku. 24% aplikácii neuvádza, na čo budú použité zozbierané informácie. Iba 15% všetkých aplikácií dostatočne informuje používateľov o zaobchádzaní s ich osobnými dátami.

Okrem toho sa odborníci na ochranu osobných dát sťažujú tiež na to, že podmienky sa dajú iba ťažko prečítať. Buď sú napísané malým písmom alebo je text príliš dlhý. Webová stránka Statista vytvorila z výsledkov prieskumu prehľadnú infografiku.

Zdroj: Golem.de

Komentáre (2)
Qubo456
to je ale aj problém ľudí, ktorých súkromie vôbec netrápi a nezaujíma, celá spoločnosť sa nechá podmaniť len kvôli tomu aby mohli byť na sociálnych sieťach.
passco
Ja osobne som si všetko čo appka nepotrebuje k fungovaniu zablokoval .. Aj som sledoval kedy danú funkciu, ktorú som povolil používajú a dá sa povedať, že niektoré funkcie nevyužili nikdy.. asi to bude niečo ako zadné vrátka alebo nejaka príležitosť :D
Pridať nový komentár
TOPlist