Oblečte si raketový batoh a bežte rýchlo ako profesionálni atléti

Aktuálne prebiehajúci výskum, sľubuje mimoriadne rýchly beh každému.

Beh na jednu míľu, podľa štandardov IAAF na vzdialenosť presne 1,609.344 metra, má sto rokov trvajúcu históriu svetových rekordov. Aktuálny je 3 minúty a 43 sekúnd, no pod 4 minúty sa po prvý raz dostal v roku 1954. Dosiahnutie štvorminútového limitu v behu na jednu míľu je pre neprofesionálneho športovca čírym snom. No aktuálne sa práve táto hranica stáva cieľom 4MM projektu, 4MM je skratka z 4 Míle za Minútu. Cieľom je umožniť každému vojakovi bežať míľu pod 4 minúty s pomocou raketového batohu (z anglického jetpack) podporujúceho rýchlosť behu.

Ide o študentský projekt realizovaný na Arizonskej Štátnej Univerzite v rámci DARPA programu iProject. Prvá funkčná verzia jetpacku slúži na určenie smeru jeho ďalšieho vývoja. Napriek jej 5 kilogramovej  váhe, bežec s ňou beží rýchlejšie ako bez nej. Pri testoch prezentovaných aj na videu nižšie, atlét bez jetpacku zabehol míľu za 5 minút a 20 sekúnd, s ním za 5 minút a 2 sekundy. Aj pri behu na kratšie vzdialenosti, konkrétne na 200 metrov bol beh s batohom rýchlejší. Výkon trysiek 4MM jetpacku je nižší ako pri lietajúcich jetpackoch, poskytuje však konštantnú podporu pri behu.

 

Zdroj: researchmatters.asu.edu

Komentáre (4)
passco
Pozeram video a jasné v polovicu už to začína NAVY SEAL a bla bla bla.. Pokial to môže mať využitie v armáde, tak je to hned boom a najdu sa prostriedky na zrealitovanie ..
Bumpy_SK
to si robia asi srandu? su tam li-pol baterie, EDF duchadlo (sa dava do elektrickych stihaciek na RC, pozrite si napr vasamodel.cz) a motor. stat to bude kolko? 10 nasobok? 'murica
passco
No za jednej jet to máš aj 3000 eur .. takze tých 10 000 eur bude konečná cena :D
m2fizy
Super ze sa to da pouzit na "zrychlenie" ... alebo skor "zefektivnenie" behu jednotlivca ... ale uz nikto nedomyslel to ... ze ten "jednotlivec" bude cely cas niest + 5 - 5,5kg naviac ... po celu dobu (pouzivania ... resp. pre upresnenie ... NEPOUZIVANIA) ... a toto zefektivnenie pouzije tak ... na max 2 hodiny behu (a aj to verim ze skutocnost bude taka ze mu to vydrzi max 30 minut). No neviem .... neviem ... a navyse ... mu to urobilo kolko ... myslim ze 18 sekundovy rozdiel ... no to je BOMBA !!! (sarkazmus). Ale ze to musel nosit este dalsiu hodinu (+5 - 5,5kg naviac) to uz nikto neriesil :D ... opat sa raz ukazala "inteligencia US NATION". ... To je ako s tym vakom proti tornadam :D:D:D (http://pc.zoznam.sk/novinka/tornado-shield-vak-ochrani-ludi-pred-tornadom) ... cisty FAIL ... fcking useless thing.
Pridať nový komentár
TOPlist