Dátové centrá sú stále najväčšími žrútmi energie

Hoci sa internetové spoločnosti čoraz viac chvália energeticky úspornými dátovými centrami, potenciál úspor zostáva stále obrovský.

Vyplýva to zo štúdie, ktorú uskutočnila organizácia na ochranu životného prostredia Natural Resources Defense Council (NRDC). Mnoho dátových centier spoločností akejkoľvek veľkosti je zodpovedných za prevažnú časť spotreby energie v danej oblasti.

Podľa prieskumu spotrebovali dátové centrá v minulom roku celkovo 91 miliárd kWh energie, čo predstavuje výkon 34 veľkých uhoľných elektrárni. Ak by sme vychádzali zo súčasného vývoja, bude spotreba elektriny  do roku 2020 predstavovať až 140 miliárd kWh.

Takéto množstvo stojí spoločnosti, ktoré prevádzkujú dátové centrá spolu okolo 13 miliárd dolárov ročne. Pri jej výrobe sa vyprodukuje asi 100 miliónov ton emisií oxidu uhličitého.

Vzhľadom na to, že elektrina je pre firmy relatívne lacná, nemajú takmer žiadny ekonomický dôvod, klásť osobitnú prioritu úsporám energie. Podľa analýzy NRDC by bolo možné znížiť energetické požiadavky väčšiny dátových centier až o 40%, keby sa prijali vhodné opatrenia.

Zdroj: Winfuture.de

Komentáre (3)
passco
Ale hlavne ze budeme mať menej výkonné vysavače aby sme mi žrúti ovčania šetrili energiou
Genyus
Už dávno sa vie, že CO2 ako skleníkový plyn a s ním súvisiace globálne oteplovanie je len biznis pre pár úradníčkov, a jeho dopad na životné prostredie je minimálny. Preto sa ani nečudujem že nemajú firmy záujem investovať do nižšej spotreby, pokiaľ sa im to nevráti v krátkej dobe v znížených výdavkoch za energie. A prečo niesú miesto uhoľných elektrární spomenuté v článku veterné alebo vodné elektrárne? Prečo v nemecku aj po vybudovaní stoviek veterných elektrární nezavreli ani jednu tepelnú? Lebo v zime nefúka vietor.... ekofraška
passco
Ako niesom zaručený EKO, ale napríklad ja by som nechal poplatky za emisie ale za tie peniaze si nenabaloval vrecká ale dajme tomu by z toho postavili nejakú gigantickú čističku vzduchu ... Ved fajn ked chcú aby sa platilo a dýchanie ale nech to má aj opodstatnený účel. Nie že pýtam si za službu, ktorú nerobím ..
Pridať nový komentár
TOPlist