Takto by mohli vyzerať domy na Marse

Z celkovo 228 návrhov boli vybraté 3, ktoré by mohli raz vyrásť na červenej planéte.

Spoločnosť MakerBot a Laboratórium Prúdového Pohonu (JPL) z NASA sa spojili, aby umožnili ľuďom navrhnúť stavby, ktoré raz môžu reálne stáť na Marse. NASA plánuje vyslať na Mars zariadenia na výrobu kyslíka. Postupnými krokmi sa časom chce dopracovať aj k stavbe obydlí. Ďalšou výzvou je vytlačenie obydlí na 3D tlačiarni z materiálov dostupných na Marse alebo dovezených zo Zeme. Centrom súťaže o najlepšie navrhnutie obydlí bola stránka thingiverse.com.

Konkurencia bola naozaj veľká a z celkovo 228 návrhov boli vybraté 3 najlepšie. Víťaz dostal 3D tlačiareň MakerBot Replicator. Druhé a tretie miesto dostali náplne do tlačiarní MakerBot.

Víťazom sa stal Noah Hornberger, ktorý sa živí navrhovaním a výrobou moderných darčekových predmetov pre firmy a domácnosti. Jeho návrh obydlia je inšpirovaný medovými plástmi. Návrh s názvom The Queen B má dve spálne, dve kúpelne a v stenách má zakomponovanú ochranu proti kozmickému žiareniu z ochudobneného uránu. V stenách je integrované aj vodovodné potrubie na ohrievanie, ktoré je napájané podzemným exoterickým chemickým reaktorom. Hornberger vytvoril to, v čom by sa sám cítil dobre aj po niekoľkých rokoch. Jeho kompletný návrh si môžte pozrieť na tomto odkaze.

Druhé miesto obsadilo obydlie v tvare pyramídy. Užívateľ menom Walcrow stavil na stabilnú geometriu pyramídy, ktorej súčasťou sú samozrejme obytné priestory a systém pre pestovanie rastlín (jedla). Pyramída je obkolesená zrkadlami, ktoré smerujú svetlo priamo na solárny kolektor umiestnený na vrchole pyramídy. V samom strede je umiestnený rezervoár pitnej vody. V strede na spodku pyramídy je umiestnený tepelný generátor pre centrálne kúrenie. Pozrite si projekt na tomto odkaze.

Tretie miesto obsadila Akropola. Na dnešné pomery netradičnú antickú stavbu navrhol, Chris Starr. Dizajn sa opiera o Grécku Akropolu. Štruktúra je trojstupňová a navrhnutá tak, aby sa dala dobre postaviť z kompozitných materiálov. V jej vnútri nájdeme 3 sklenníky, observatórium s kontrolnou stanicou, generátory kyslíka či zásobovacie nádrže. Na samom vrchu tróni zásobáreň pitnej vody, v ktorej sa akumuluje voda z atmosféry Marsu. Podrobné informácie o projekte nájdete na tomto odkaze.

Všetky návrhy na obydlia pre Mars si môžte pozrieť SEM. CEO spoločnosti MakerBot, Bre Pettis bol príjemne prekvapený všetkými návrhmi. Spoločne s expertami z NASA mali čo robiť aby vybrali 3 najlepšie. Čo si myslíte o návrhoch? Vyjadrite sa v diskusii.

Komentáre (9)
Okolosediaci
Čo je to "inšpirovaný medovými plastami" ?!? Lebo plast a plást sú diametrálne odlišné veci.
kakocool
Chlapik len pekne skopcil protiatomove kryty http://beehive.erikrowland.com/pre-fab-solutions/the-design/
M1ch4l
to je v podstate presne to, co na Marse vzhladom na podmienky potrebujes postavit :D
pizzanoel
to vyzera ako amfiteater uz len aby premietali avatar...
passco
Cena je naozaj onicom:D
Espire
Nie kazdy ma 2500 eur na daco take :D
passco
Nato ze moze byt tvoj koncept použitý na Marse :D To nie je súťaž že kúp si tyčinku, pošli sms kod a vyhraj :D
UP
Preco nie? Uz zajtra zacnem setrit na jeden taky pre mna a mojich blizkych.
pramuk
O 100 tisíc rokov by mohol byť Mars zelená planéta ako je Zem.
Pridať nový komentár
TOPlist