Notebook s Windows 8.1 iba za $199? HP taký chystá

 
Chceli by ste notebook s plnohodnotným operačným systémom Windows 8.1, no odmietate investovať veľa peňazí? HP má možno pre vás ten pravý stroj nakoľko za svoj notebook HP Stream 14 požaduje iba $199.

S uniknutými informáciami prišiel portál MobileGeeks. Za danú cenu je však určite treba počítať s kompromismi. Tie sa týkajú najmä procesora a RAM. Procesorom je totiž AMD A4 Micro-6400T, ktorý síce má 4 jadrá, no ich takt je iba 1GHz v základe a 1,6GHz s Turbom. Čo však poteší je nízke TDP, ktoré je stanovené iba na 4,5W. Batéria s kapactiou 2960mAh tak vydrží o čosi dlhšie.
 
RAM má na dnešné pomery podpriemernú kapacitu 2GB. V notebooku nenájdete žiaden harddisk ani SSD. Dáta pojme 32 alebo 64GB eMMC pamäte. Pre rozšírenie úložiska sa môže hodiť aj slot na SD karty. Displej má 14" a rozlíšenie 1366x768px. Operačným systémom je Windows 8.1 ku ktorému dostanete aj 100GB na cloudovom úložisku OneDrive na 2 roky. 
 
Nebudú chýbať štandardné veci ako jeden USB 3.0 port, dva USB 2.0 porty, Bluetooth 4.0, HDMI a Wi-Fi. Miesto v malom tele si našli dokonca aj Beats Audio reproduktory. HP Stream je hrubý 1,7cm a váži iba 1,75kg čo z neho robí vhodného kandidáta na časté prenášanie. Cena by mala štartovať na $199. Dátum uvedenia zostáva neznámy.
 
Zdroj: techreport
 
Komentáre (3)
Pjetro de
Toto nie je ani pre stredoeuropsky ci vychodoeuropsky trh, ale pre africky trh a banglades. REALNA (nie NOMINALNA) cena elektroniky za posl. 20 rokov klesla 10- ci dokonca v niekt. pripadoch az 20-nasobne, takze pre pospolitu slovac to nema velky zmysel. V polovici 90. rokov sme kupovali prvucicke (nove) desktopy s Pentiom za 40 tisic Sk, co bol vtedy (pri 6-7 tisicovych platoch) cca pol rocny plat jedneho rodica !!!!!!!!!!!!! Kto mal hlboko do vrecka, usetril na fosni a cpu a kupil amd, ale aj tak to vyslo 30 tisic. To je ako keby som dnes kupil pocitac za 4-5 tisic € !!!!!!!!!! Ved to nekupi ani ten najchorejsi snob. Dekady sme na pocitac robili pol roka, dnes (na slusne pouzitelny 600 €, 17 palcovy notebook s Ci7 a 8 GB RAM a 1 TB HDD) robime 3 tyzdne. Vzdy uvazujuc o priemernom plate v hospodarstve v tom-ktorom obdobi. Preto nema dnes zmysel uvazovat o nejakych hyper-low-endoch. Podobnou uvahopu prideme k zaveru ze: REALNA (nie NOMINALNA) cena aut klesla cca 4-nasobne (preto ma dnes auto kazdy blb, vzlast ked sa postasti kupit ojazdene), REALNA ceny bytov stupla cca 4-nasobne (preto sa dnes kazdy upise banke na 20-30 rokov). REALNA ceny benzinu klesla o 40% (v 1989 z priemerneho platu 2500-3000 Kcs a 8 Kcs/liter mal clovek cca 350 litrov, dnes pri priemernom plate 800 € a 1,5€/liter to mame 530 litrov) ... To ze ten priemerny plat nema 2/3 ludi a s uskrnom mumlam nieco o mediane miesto aritmetickeho priemeru je druha vec. Aj po zapocitani medianu vyde, ze dokonca aj ten benzin je rovnako drahy ako pred 20-25 rokmi (REANLE nie NOMINALNE). Auta su stale niekolko-nasobne lacnejsie a byty stale niekolko-nasobne drahsie a elektronika aspon 10-nasobne lacnejsia nech pocitam akokolvek a snazim sa akokolvek. A tak dalej ... Tolko k nobebooku za priemerny TYZDNOVY (!!!) plat v slovenskom hospodarstve. Oproti tomu mi vyvalenie siestich platov za desktop pred takmer dvoma dekadami pripada totalne absurdne.
Ide babka nakupovat
Keď vidím tie parametre, to je snáď pre strednú Afriku.
MQ
Pri chromebookoch tie komponenty a podobnu cenu este chapem. Hoci uz aj tie zacinaju mat lepsie komponenty, ako tento zazrak a cenu este stale podobnu. Ale pri laptopoch, ktore chcu ako OS pouzivat windows, mi to pride az nerozumne okresane a dovolim si povedat, ze uz za hranicou beznej pouzitelnosti. Predsa len, koncepcia a naroky pouzivatelov chromebookov, je ina, ako koncepcia windowsakov. Som zvedavy, ci si to najde dostatok zakaznikov?
Pridať nový komentár
TOPlist