nVidia pripravuje lacné displeje s vysokým rozlíšením

Spojenie dvoch lacných displejov s nízkym rozlíšením umožní vytvorenie jedného s vysokým rozlíšením.

<--break->
nVidia prišla s metódou ako spraviť z mizerného rozlíšenia krajšie. V jednoduchosti je krása, lenže až tak jednoduché to nie je. Dva displeje s nízkym rozlíšením umiestnené na seba poskytnú štvornásobne efektívnejšie rozlíšenie. Tieto displeje by mohli byť používané na zariadeniach ako je napr. Oculus Rift. Kaskádovité uloženie displejov pochádza z myšlienky zaplniť priehľadné medzery medzi jednotlivými pixelmi ďalším displejom. Umiestnenie jedného displeja za druhý a jeho posunutie o štvrť pixelu dovoľuje presvitať pixelom čo má za následok zlepšenie rozlíšenia.

Tvorba obrazu kaskádovými displejmi nie je tak jednoduchá ako je vyššie popísané. Každý displej poskytne časť subpixelov používaných na jeden efektívny pixel. Na riadenie týchto spojených displejov je nutný dodatočný softvér. nVidia si myslí, že odladením softvéru by mohol takýto displej dosiahnuť aj viac ako 60 Hz. Spoločnosť zatiaľ otestovala dva sedem palcové displeje s rozlíšením 1280 x 800 od lacného čínskeho výrobcu. Aj keď je priestorové rozlíšenie spojených displejov štvornásobné, samotné rozlíšenie nie je 4x väčšie. Výsledný obraz je síce ostrejší a má vyššie rozlíšenie lenže nedosahuje kvalitu natívneho displeja s rozlíšením 2560 x 1600.

nVdia je len na začiatku a stále je treba odladiť viaceré neduhy technológie, vrátane skreslenia, zníženia jasu a úzkych pozorovacích uhlov. Niektoré chyby sa dajú odstrániť aj softvérovo, ale pokiaľ by tieto displeje mali byť určené hlavne pre zariadenie podobné Oculus rift, niektoré malé chyby nebudú mať citeľný vplyv na kvalitu zobrazovania.

Zdroj: techspot.com

Komentáre (2)
Kalo
Samozrejme, je to nVidia takže "niektoré malé chyby nebudú mať citeľný vplyv na kvalitu zobrazovania." +driver bude vyžadovať drahý čip ktorý bude schopný komunikovať len s niektorými grafikami.
passco
Keď to spravia pri 1080p monitory budem len rád, samozrejme bez ich grafiky to fungovať nebude ako inak :D
Pridať nový komentár
TOPlist