Silent Power PC - prvý pasívne chladený high-end počítač

 
Štvorjadrový Intel procesor, výkonná grafická karta nVidia či až 16GB RAM. To všetko v malom tele a chladené čisto pasívne naozaj netradičným spôsobom.

Všetky vyššie spomenuté prívlastky charakterizujú Silent Power PC o ktorom sa hovorí, že ide o prvý ozajstný high-end počítač, ktorý je chladený úplne pasívne. Inak povedané v zariadení nenájdeme žiaden ventilátor. Miesto toho pre chladenie slúži niečo čo pripomína drôtenku. V skutočnosti však ide o medenú penu, ktorá trčí von z počítača a stará sa o odvod tepla z jeho útrob.
 
 
Tvorcovia tohto projektu tvrdia, že tento inovatívny drôtený spôsob chladenia je natoľko efektívny, že vďaka vzduchu prúdiacemu pomedzi medené drôty sa vonkajšia povrchová teplota nedostane nad 50°C pri normálnom používaní. A čo vlastne tento nezvyčajný chladič chladí? Srdcom je 4-jadrový procesor Intel Core i7-4785T s taktom 2,2GHz, ktorý dopĺňa 8 alebo 16GB RAM a grafická karta nVidia GTX 760. Na palube nájdeme aj zvyčajné veci ako USB porty, Ethernet, HDMI, DVI, audio porty či Wi-Fi. Operačným systémom je Windows 8.1.
 
 
Chladenie začína už v hĺbke kde je medená základňa v priamom kontakte s procesorom či grafickou kartou prostredníctvom teplovodivej pasty. Tu začína odvod tepla ktoré ďalej putuje drôtmi až na povrch kde je rozptyľované do okolia. Procesor a grafická karta sú umiestnené vyššie aby prispeli k lepšiemu odvodu tepla. Tento systém je údajne až 500 krát lepší ako pri bežných pasívnych chladičoch a dokáže udržať teploty na prijateľných hodnotách. 
 
Celý počítač má rozmery iba 160 x 100 x 70mm (š x h x v) s hmotnosťou 1,5kg. Tieto rozmery však boli dosiahnuté vďaka kompromisu ktorým je neprítomnosť interného zdroja. Život tak zostave musí dodávať externý zdroj.
 
 
Silent Power PC disponuje ešte jednou zaujímavou funkciou a tou je snímač pohybu. V prípade, že deteguje pohyb a prítomnosť užívateľa počítač sa zapne a naopak, ak po chvíli zistí, že sa v okolí počítača nikto nepohybuje počítač sa vypne.
 
Hoci ide stále iba o prototyp nemecká spoločnosť Silent Power stojaca za vývojom rozbieha vlastnú kampaň pre nazbieranie finančných prostriedkov. Ich cieľom je získať 45 000€ po ktorých začnú masovo vyrábať ich tichý počítač. Ten si môžete predobjedať už teraz pričom na výber sú 3 rôzne verzie: za 699€ dostanete verziu s 8GB RAM a 500GB SDD, za 769€ získate počítač s 16GB RAM a 500GB SDD a nakoniec  za 1 159€ môžete mať zostavu s 16GB RAM a 1000GB SSD. Ak pôjde všetko podľa očakávaní plánuje spoločnosť začať produkciu na jar 2015.
 
Zdroj: gizmag
 
Komentáre (9)
lacikaboss
to bude radosti pri cisteni od prachu :)
Fates
Stačí silný prúd vzduchu a je to.
m2fizy
O to by az tak mozno neslo ... az na ten FAKE o HIGH END PC. ze "4-jadrový procesor Intel Core i7-4785T s taktom 2,2GHz, ktorý dopĺňa 8 alebo 16GB RAM a grafická karta nVidia GTX 760" ... no to je high end ako hovado ... az na to ze je to lepsi mainstream ... popripade premiovy NB, ktory uchladia 2 vetraky a dobre dimenzovane chladenie a nie volaka stupidna pena cez celu bednu ... a ako vyssie poznamenal kolega ani nebudem rozoberat to cistenie (cisty FAIL)!. a este nieco ... "tvorcovia tohto projektu tvrdia, že tento inovatívny drôtený spôsob chladenia je natoľko efektívny, že vďaka vzduchu prúdiacemu pomedzi medené drôty sa vonkajšia povrchová teplota nedostane nad 50°C pri normálnom používaní." ... pozor hlavne na "frazu" : "teplota nedostane nad 50°C pri normálnom používaní" ... cim bude urcite myslena priemerne vetrana/chladna miestnost ... max tak 20-22C + idle vo windows (normalne pouzivanie) ... Zas ale na druhej strane sa jedna o NB komponenty ... a tie sme uz "dostali aj do NUC" ... takze mozno by to az taky FAIL byt nemusel.
feflo
100% souhlas...s lacikaboss-em...
passco
Ked to bude pasív viac menej v pohode.. keby sa tam ale prdne ventilator, tak by bolo o zabavu postarané
MQ
"V skutočnosti však ide o veľké klbko medených drôtov poprepletaných medzi sebou" Trochu to poopravim, jedna sa o medenu penu, nie o klbko drotov... Cistenie... Vziat to do ruky a jemne preplachnut v "jarovej vode", potom v cistej, nie je az take tazke, ako sa zda. Nie je to o nic viac narocnejsie, ako bezny chladic. Samozrejme, pokial niekto nie je mantak, ktoremu narastli obe ruky lave.
lacikaboss
http://www.silentpowerpc.de/deine-unterst%C3%BCtzung/ Na oficialnych strankach HDD verzie nie su.. len SSD.
m2fizy
s HDD by sa im to "parilo" o to viac ... a asi by to uz "nezvladlo" chadit na tych "50C".
hh
Tu GTX760 by som raz chcel mucit stresstestami a afterburnerom v tom pasivnom """high""" end pocitaciku :D
Pridať nový komentár
TOPlist