Európsky kozmický nákladiak Georges Lemaître na ceste k ISS

Krásnym nočným štartom z kozmodrómu ESA vo Francúzskej Guayane začala cesta poslednej kozmickej lode ATV k Medzinárodnej vesmírnej stanici ISS.

Celkovo piata kozmická loď ATV pomenovaného po belgickom astronómovi Georgeovi Lemaîtrovi nesie k ISS šesť ton nákladu. Ide o najväčšiu kozmickú loď zásobujúcu ISS, vážiacu celkovo dvadsať ton. K ISS sa ATV-5 pripojí o dva týždne 12. augusta 2014.

ATV-5, ktorá je posledným z tejto rady zásobovacích lodí ESA, bude pokračovať vývojom do formy servisného modulu pre kozmickú loď NASA Orion. Prvý let Orionu so servisným modulom odvodeným z ATV je naplánovaný na rok 2017. 

Raketový nosič Ariane 5 si včerajším štartom s ATV-5 pripísal na svoje konto 60. úspešný štart v rade, z jej celkovo 70 úspešných štartov a 74 štartov od jej inauguračného letu v roku 1996.



Komentáre (2)
tonyloco
Tak ako je to vlastne? ...60, alebo 70 úspešných štartov... Ariane 5 si včerajším štartom s ATV-5 pripísal na svoje konto 60. úspešný štart v rade, z jej celkovo 70 úspešných štartov
Pavol Bobik
70 uspesnych startov celkovo. 60 uspesnych startov od posledneho neuspesneho. Spociatku mala Ariane 5, ako skoro kazdy nosic problemy. Pocas prvych 14 letov boli 4 neuspesne. No vyladili ju a od 14. letu po tento posledny 74. let bol kazdy bez problemov. Teda posledny v rade bol 60. uspesny bez prerusenia. Ariane 5 je spolahlivy nosic. Ved preto ponesie aj JWST.
Pridať nový komentár
TOPlist