Firefox na historickom minime

Prehliadač Firefox stráca svojich používateľov na počítačoch aj smartfónoch.

Pravidelne zverejňované štatistiky spoločnosti Net Applications analyzované serverom Computer World ukazujú, že internetovému prehliadaču Firefox sa naďalej vodí veľmi zle. Svojich používateľov stráca už dlhé mesiace po sebe, a to na PC ako aj mobilných (napr. smartphone) platformách.

Celkový podiel na trhu web-browserov má mať dnes Firefox iba na úrovni 12,9%, a to vrátane verzií pre mobilné zariadenia. Veľký podiel na neúspechoch majú mať neúspešné pokusy získať si mobilných surferov svojim prehliadačom určeným pre smartfóny a tablety. Práve v tejto oblasti ale trh rastie prudkým tempom, kedy sa za posledný rok zaznamenal nárast o vyše 50% používateľov. V najľudnatejšej krajine sveta a zároveň najväčšom internetovom trhu – Číne, je dokonca viac ľudí na internete prostredníctvom smartfónov ako klasických počítačov.

Z neúspechu Firefoxu, ako aj Safari od Apple ktorý taktiež klesá, ťaží hlavne Chrome od Google. Kombinovane si z koláča surferov „ukrajuje“ dnes asi 22,6%, čo je o 1,5% viac ako dva mesiace pred tým. Jednotkou na počítačoch ostáva Internet Explorer s takmer 60% podielom, ale na mobilných zariadeniach Microsoft zatiaľ neprerazil – s 2% podielom má ešte veľmi ďaleko napríklad na 40% ktoré si uchmatol Google. Na PC však po dlhej dobe začína opäť naberať stratených používateľov.


(Zdroj: Net Applications)

Pre Firefox a spoločnosť Mozilla, ktorá za týmto prehliadačom stojí, sú posledné výsledky viac ako len sklamaním. Blížia sa totiž vyjednávania o ďalšej spolupráci s Google, ktorej vyhľadávací nástroj nastavený ako štandardný vo Firefoxe prináša Mozille 88% príjmov. S menším počtom používateľov si určite silnú pozíciu a viac financií na ďalší vývoj nevybaví.

Zdroj: CW

Komentáre (11)
Archon
Ako keď som si pred 3 rokmi kupil prvy Android , tak som jasneže skušal všetky web prehliadače , A ako jedine čo som tam chcel mať na 100% boli TABy , a to mala vtedy len Opera a Dolphin Browser , a som dufal že to bude mať aj Firefox , ale nejak nemal , mal ten system čo mali/maju ostatne "smartphone" web prehliadače , a to že sa musim prepnuť mimo všetky stranky a tam si vyberem novy "tab" . A aj ako si pamätam , tak Firefox sa mi dako vobec nepačil , ako som z neho mal očakavania (plne nastavitelny web prehliadač) no plne nastavitelny je pre mna Dolphin browser a použivam ho doteraz
Hrochy
Na desktopoch je casto problem so stabilitou, vykonom a jeho degradaciou. Na druhej strane, ma dobre rozsirenia :).
Bratislavcan
So stabilitou som vživote nemal problem s FF(firefox)
pravyroxor
Firefox používam roky rokúce, je pravdou že občas je problém s prehrávaním videí na youtube - video sa spustí až na refresh stránky, inak sa donekonečna krúti načítanie, občas zvykne padnúť a reštartovať, ale ako tu už bolo spomenuté jej rozšírenia a najmä podpora skriptovania, makier a pod. sú jeho silnou stránkou. Myslím že potenciál má a nemusí byť všetko len o smartphonoch. Páči sa mi aj možnosť "tweakovania" nastavení cez about:config a about:plugins ,kde je vidno aj cesty k súborom jednotlivých pluginov.
dodo111
Firefox tiez pouzivame roky vo vsetkych PC, vratane virtualnych a nikdy problem. Skusame aj Chrome, je super, no zvyk je zelezna kosela. S nostalgiou a laskou spominame na NETSCAPE z ktorecho Mozilla vysla. Mozno i Explorer je dobry, som vsak nanho alergicky aj pre jeho agresivny tlak, kde zneuziva aj statnu spravu.
101101
Ja používam firefox tiež dlhé roky a ťažkosti s ním nemávam žiadne. Tak ako každý prehliadač mal na začiatku zopár múch a nedostatkov ale tieto boli odstránené už veľmi dávno. O IE do verzie 10 nechcem ani počuť lebo tvorba webov ktoré ste museli prispôsobovať pre tieto verzie bolo utrpenie, podpora najnovších štandardov zaostávala. A keď sledujem štatistiky na svojich web stránkach tak IE má veľmi malý podiel užívateľov, minimálny, nie ako je to tu zobrazené. Tieto štatistiky mi pripadajú ako kúpené Microsoftom :) Chrome je pekný, dobrý ale tiež som zatiaľ verný FF, na chrome mi vadia niektoré veci. Jediné čo mi vadí na prehliadačoch všeobecne ako aj na operačných systémoch je odosielanie prehliadaných "štatistík" a kto vie ešte čoho všetkého. Zatiaľ som nemal čas nejak kontrolovať údaje ktoré odomňa ohádzajú, len ich blokujem.
ING
iExplorer je fajn, operu som nikdy nepouzil, chromeho nechcem ani vidiet a FireFox ktory zatial pouzivam mi zacina pekne liezt na nervy, hlavne ten novy dizajn... to si akoze pripravuju uzivatelov aby mali lahsi prechod na chromeho?
Hershel
Firefox na desktope je super vec. Ma super rozsirenia, je viac-menej stabilny a nehra sa na agenta CIA ako Chrome. Neviem preto pochopit, preco je Firefox na Androide tak odflaknuty. Ja mam Nexus7 (2012), takze hardware je vykonny az az, no Firefox mi ide neuveritelne pomaly, stale sa zasekava a je to hotove utrpenie ho pouzivat. Chrome aj Opera pre Android mi funguju ako svajciarske hodinky. Firefox nie je zly prehliadac, ale kvoli chybam v minulosti to s nim teraz ide do...
porubec
Používam Firefox už o trojky verzie a som firefoxom spokonjný.
Noobsz DJ
Ja som Firefox používal možno aj 5 rokov. No posledné 2 roky ho už nemôžem vystáť. Často sa mi stávalo, že som ho vypol a po cca 5 minútach som ho nevedel spustiť, lebo vraj aplikácia beží a mám ju reštartovať. Tak som si vždy musel pustiť správcu úloh a tam ho vypnúť. Potom som mohol Firefox znova pustiť. Toto sa mi dialo často, minimálne 2-3 krát do dňa. Pre toto som prestal Firefox používať a prešiel som na Chrome.
rezance
nepoznam nikoho, kto pouziva IE dobrovolne, az na par vynimiek:D nechapem tych 60%
Pridať nový komentár
TOPlist