S goTenna môžete komunikovať aj bez signálu

 
Ak "spadne" mobilná sieť či je preťažená alebo ste mimo jej dosah je to nepríjemné. S goTenna to však nie je prekážka pretože si vytvára vlastnú ad hoc sieť s dosahom až 80km.

Prvotná myšlienka na vznik takéhoto zariadenia vznikla v roku 2012 keď USA zasiahol ničivý hurikán Sandy. Ten podľa FCC zničil asi štvrtinu telekomunikačných veží v 10 štátoch čo znemožnilo ľudom komunikovať v kritickej situácii. Súrodenci Daniela a Jorge Perdomo preto dostali nápad vytvoriť doplnok, ktorý dovoľuje aspoň základnú komunikáciu pri výpadku mobilnej siete.
Zariadenie je v podstate vysielačka s anténou s dosahom asi 80km. Používa nízkofrekvenčné rádiové vlny vďaka ktorým môžu užívatelia posielať SMS alebo zdieľať GPS súradnice s inými užívateľmi ktorí majú goTenna. Vykonávať telefonáty nie je možné. Autori tvrdia, že Li-Ion batéria dokáže zariadenie poháňať 72 hodín pri prerušovanom používaní alebo 30 hodín pri neustálom používaní. Ak goTenna nie je používaná vôbec, vydrží na jedno nabitie asi rok a pol.
 
Prístroj sa spáruje so zariadeniami s operačným systémom iOS alebo Android prostredníctvom Bluetooth. Patričná aplikácia môže následne skúšať posielať SMS tak dlho, kým sa to nepodarí. O úspešnom odoslaní informuje užívateľa. Je tiež možné posielať skupinové SMS alebo šifrované správy či samodeštrukčné správy.
 
Telo prístroja je pevné a odolné voči vode či prachu. Rozmery sú 147,3 x 25,4 x 12,7mm s hmotnosťou iba 57g. Zariadenie je možné už  predobjednať zatiaľ za cenu $149,99. Neskôr sa však cena zvýši až na $299,99.

Zdroj: gizmag
 
Komentáre (2)
a54
Logický nezmysel, nejde o nízkofrekvenčné vlny, ale o VKV (frekvencie okolo 150 MHz) a tie majú 80km iba ak z kopca na kopec, v praxi tak do 10 km. Okrem toho je to u nás nepovolené a v danom frekvenčnom rozsahu pracujú iné služby, takže prevádzku neodporúčam ani skúšať,lebo ak začnete rušiť tieto siete, tak budete rýchlo zameraní. Zasa jedna "dokonalo" preložená správa
AmOK
Jj, v USA je to pasmo asi free (ako u nas PMR, CB a pod..). Dosah riadne prestrelili. :D V podstate zbytocny clanok.
Pridať nový komentár
TOPlist