Viac ako tretinu hier na Steam-e majitelia nikdy nehrajú

Koľko počítačových hier ste si už kúpili na Steam-e? A koľko z nich aj skutočne hrali? Analýza ukázala, že 37% hier nebolo nikdy ani len spustených.

Redaktori serveru Arstechnica sa pustili do ambiciózneho projektu, keď viac ako dva mesiace pomocou automatizovaných skriptov analyzovali časť zo 172 miliónov profilov užívateľov služby Steam. Cieľom bolo zistiť skutočné využitie zakúpených hier, nakoľko sa tieto informácie priamo zverejňujú na profilových stránkach.

Výsledky sú veľmi zaujímavé. Napriek možným malým odchýlkam totiž analýza ukázala, že viac ako tretina, konkrétne cca 37% hier zakúpených na Steam-e nebola svojimi majiteľmi ešte nikdy spustená. Ak sa k tomu prirátajú hry hrané menej ako hodinu, teda v podstate spadajú do rovnakej skupiny „nepoužívaných“, dostane sa toto číslo až na 54%. Viac ako polovica hier sa teda vôbec nehráva.

S veľkým odstupom je aktuálne najhranejšou hrou na Steam-e Dota 2 od Valve, ktoré má na svedomí aj samotnú distribučnú službu. Našli by sme ju asi u 26 miliónov hráčov. Druhé miesto zastáva Team Fortress 2, opäť od Valve. Obe tieto hry si spolu môžu zapísať viac ako 5 miliárd odohraných hodín.

Prvou hrou nepochádzajúcou od Valve je na piatom mieste Civilisation 5 s 743 miliónmi odohraných hodín.
Zaujímavosťou je prípad hier zo série Call Of Duty. Single-player kampaň Modern Warfare 2 a 3 ako aj Black Ops hralo síce o niečo viac hráčov ako multiplayer, v odohraných hodinách však jednoznačne vedie hra s viacerými hráčmi. Priemerný hráč Call Of Duty tak napríklad strávil s kampaňou vyše 22 hodín, v multiplayeri však odohral takmer 150 hodín.

Pod veľké čísla nikdy nehraných hier sa celkom určite podpisujú časté výpredaje či balíky akciových hier. Tieto mnohí nakupujú vo veľkej eufórii, ku skutočnému hraniu však dôjde len málokedy.

Ako ste na tom vy? Tiež máte vo svojom „inventári“ zabudnuté a nikdy nehrané tituly? Ja osobne ich mám takých dokonca väčšinu...

Zdroj: Arstechnica

Komentáre (14)
Bawor
Veru pravda to je.... Ja osobne vlastním okolo 20hier a z toho som hral dve hry.... O ostatné som ani nezavadil. Niet času na to ani nálada.
lepermessiah
nuz, ja ich mam 197 momentalne, ale tiez som hral z toho asi 10 :D
BiGTomEE
Mám 44 hier, z toho tak 20-30 som hral. Kupujem pack-y, vychádza to lacnejšie a väčšinou tam je tých hier viac, ktoré si zahrám.
limki
tiez mam vacsinu hier, co si asi nezahram, 3 dovody: - bola vo vyhodnom packu, no nemam o tuto zaujem - bola v packu/chcem mat komplet seriu a aj by som skusil, ale az v pri instalacii si vsimnem, ze to chce 10+GB download a za odskusanie hry mi dlha doba cakania a 1/10 FUP nestoji - hral som ju v minulosti vo velkom, cracknutu, a takto to aspon ciastocne vyvazim
Toman
mam asi 30 hier , hral som tak 4.....
anonym911
Podla steamdb kalkulatora som 406 hier nikdy nehral xD
Monsterr
Ja si stiahnem co potrebujem a nemusim kupovat blbosti na steame
RedBull
Mám rovných 500 hier, hral som asi 60-70.
Bird
Mám 63 hier ( humble bundle robí svoje) a tiež hral som asi tak 6-7 :D
peto166
steam je steam... ale ocenit ho dokaze len hrac!!! klobuk dole predtym co to vymyslel... rad by som bol na jeho mieste uz by som bol "zahojeny" do konca zivota :))
m2fizy
.
m2fizy
Po pravde ... na steam-e so majitelom 450+ hier ... a hravam sa len DOTA2, CS1,6, CS:GO a sem tam volaku nezavislu hru (greenlight ... ako napr. mark of ninja, reus, kingdin rush, ...). Ale ako pisem vyssie ... z tych 500+ hier (steam, origin, uplay, gog, ... ) ... hram akoze len jednu jedinu ... donedavna to bolo CS1,6 ... no potom som presedlal vyhradne na DOTA2 ... takze hram uz len to ... Naposledy som hral AC3, Crysis3, SC-Blacklist, Thief, ... a jedine co som z toho presiel je ten AC3. No a samozrejme vela hier mam kupenych "iba z nostalgie" ... kedze som ich presiel uz tak "10 rokov dozadu" ... take GTA1-2, FEAR, Another world, MK 1-2-3, Jagged alliance, commandos, .... a vela vela dalsich ... ... takze nieje to len o tom hrani ... niektory (ako ja) si zo steamu urobili "taku studnu nostalgie" ... a zakupili aj hry ktore su tu uz 20 rokov a maju ich viac ako 1x prejdene. A na zaver si dovolim tvrdit ... ze moj account bude mat viac ako 50percent (tak 65-70) vobec nehranych hier ... zvysnych 20-30percent bude takych co som hral < ako hodinu ... a potom tu bude DOTA (a ine).
passco
+ za tu studnu nostalgie :D Som na to podobne
Laky_831202
ja mam sice len okolo 200 hier, ale naisntalovanych asi 15 ... s tym, ze 13 caka, kedy budem mat dlhsi vikend bez manzelky a chut ich zahrat ... z tych zvysnych je 80% zo "studne nostalgie" :)
Pridať nový komentár
TOPlist