Smartfóny projektu Ara dorazia v januári 2015

 
Google včera usporiadal konferenciu pre vývojárov na ktorej oznámil, že prvé modulárne smartfóny vyrobené v rámci programu Projekt Ara dorazia začiatkom budúceho roka.

Projekt Ara umožňuje zákazníkom zostaviť si smartfón podľa vlastných predstáv a potrieb vďaka modulárnej stavbe kedy môžu byť jednotlivé moduly ako batéria či procesor vymieňané za iné, podobne ako pri stolných počítačoch. Google tiež oznámil, že k dispozícii budú 3D tlačené moduly.

 
 
Podľa Paula Eremenka, vedúceho Projektu Ara, znamená modulárna konštrukcia pre ľudí to, že nemusia zostávať pri tom istom smartfóne 5 alebo 6 rokov, ale môžu iba vymeniť fotoaparát či procesor keď budú chcieť. 
 
Prvým smartfónom projektu Ara bude obyčajný sivý telefón s názvom Gray Phone, ktorý sa začne predávať v januári 2015 za cenu asi $50. Sivý telefón nie je náhodné pomenovanie, ale má donútiť ľudí aby si tento fádny prístroj prispôsobili prostredníctvom doplnkov. Gray Phone bude totiž mať iba obrazovku, procesor a Wi-Fi modul. Ostatné moduly si budú môcť užívatelia dokúpiť kedykoľvek budú chcieť.
 
Operačným systémom pre smartfóny projektu Ara bude Android, ktorý však v súčasnosti nepodporuje dynamické odoberanie a pridávanie hardvéru. "Je pravda, že Android dnes nepodporuje dynamický hardware. Dobrou správou je, že sme Google", okomentoval vtipne situáciu na konferencii Eremenko. Prvé potrebné ovládače by mali doraziť v decembri.
 
V rámci projektu Ara by mali byť dostupné 3 verzie smartfónov - od malej verzie so šiestimi modulmi po verziu s veľkou uhlopriečkou a deviatimi modulmi. 
 
 
Pridať nový komentár
TOPlist